Is het verstandig om tijdens mijn sollicitatiegesprek al te zeggen dat ik migraine heb?
Er is helaas geen pasklaar antwoord op deze vraag. Want voor zowel het benoemen als het niet benoemen van je migraine is iets te zeggen: door het te benoemen, loop je misschien aan de ene kant het risico dat je daardoor de baan niet krijgt. Aan de andere kant; door het niet te benoemen, kan het aanvoelen alsof je liegt of iets achterhoudt.
Het allerbelangrijkste is hoe het voor jou voelt en of het benoenen van je migraine relevant is voor je werk; het is natuurlijk een heel ander verhaal als je een paar dagen per jaar je ziek moet melden vanwege je migraine dan dat je iedere maand of nog vaker uitvalt.
Wat belangrijk kan zijn als je besluit je migraine te benoemen: ● Wees goed voorbereid: weet wat je wil vertellen en bereiken● Leg kort uit wat migraine is; een chronische hersenziekte● Leg uit dat je migraine hebt en dat je deze aandoening (met medische behandeling) zo goed mogelijk onder controle houdt● Wees open over je klachten, zodat je werkgever weet wat hij of zij kan verwachten● Benoem alleen factoren die invloed hebben op je werk, kort en krachtig● Benoem dat je mogelijke verzuim te maken heeft met je migraine en niet met een gebrek aan motivatie of verantwoordelijkheid● Kom zelf met ideeën voor mogelijke aanpassingen in je werk die je kunnen helpen je migraine onder controle te houden
Wat kan mij helpen om ondanks de migraine mijn werk toch zo goed mogelijk te doen?
Meestal zijn er in overleg met de werkgever aanpassingen mogelijk om ondanks je migraine je werk te blijven doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: ● Flexibele werktijden, zodat je bijvoorbeeld later kan beginnen● De mogelijkheid om thuis te werken als het niet lukt om naar je werk te komen● De mogelijkheid om geheel of gedeeltelijk je werk zelf in te richten, zodat je prioriteiten kan stellen● Vermijd onregelmatige werktijden als het kan● Zorg voor regelmatige mini-breaks● Zorg voor een goede inrichting van je werkplek, zoals een goede stoel, het beeldscherm op de juiste hoogte en op een goede plaats, etc.● Bespreek of er een ruimte is waar jij je even kunt terugtrekken, bijvoorbeeld om de rust op te zoeken of medicatie in te laten werken● Gebruik een koptelefoon om overmatige prikkels te voorkomen
Ondanks de juiste aanpassingen, kan het combineren van werk en migraine een enorme worsteling zijn; zo kan het zijn dat je voortdurend werk aan het inhalen bent, ten koste van je privéleven, om je werk maar te kunnen blijven doen. Deze overbelasting kan leiden tot een burn-out, langdurige uitval en/of arbeidsongeschiktheid.
Ervaar jij de combinatie van migraine en je huidige werk ondanks de juiste aanpassingen als een worsteling? Dan kan het verstandig zijn om goed na te denken of je dit werk wel moet blijven doen; migraine overkomt je, maar hoe je ermee omgaat, bepaal jij.
Is het een goed idee om mijn migraine met collega’s te bespreken?
Door je collega’s meer uitleg te geven over (jouw) migraine, kunnen zij meer kennis over en begrip voor deze hersenziekte krijgen. Het wegnemen van onbegrip kan vervolgens leiden tot een betere werkrelatie. Maar wat kan je dan vertellen over je migraine?
Je kunt uitleggen dat migraine er in vele vormen en gradaties is. Je kan uitleggen hoe een gemiddelde migraineaanval bij jou verloopt. Welk effect heeft dit op jouw fysieke en mentale belasting of op jouw werk? Kan je ondanks je migraine door blijven werken of moet je echt naar huis? Als het je wel lukt om door te werken, ben je dan misschien toch minder productief?
Je kan dit gesprek ook aangrijpen om praktische afspraken te maken met collega’s, zoals back-up afspraken voor het geval dat jij (of een collega) uitvalt.
Wat zijn belangrijke triggers voor migraine op de werkplek?
Migraine triggers zijn heel divers en persoonlijk. Hier volgen een aantal bekende triggers:
● Licht
● Geur
● Geluid
● Luchtkwaliteit
● Temperatuur
● Airconditioning
● Flikkerend beeldscherm
● TL-licht
● Tocht
● Lawaaierige werkplek
● Gebrek aan sociale steun (wantrouwen)
● Lichamelijke inspanning
● Hoge werkdruk
● Stress
● Slechte werkhouding
● Onregelmatige werktijden
Wat zou ik kunnen doen om onbegrip over migraine op de werkvloer te voorkomen?
Onbegrip bij migraine gaat helaas vaak samen met goedbedoelde, maar weinig effectieve adviezen (meestal van mensen die zelf geen migraine hebben), zoals “neem dan een pijnstiller” of “maak je dan ook niet zo druk”. Dit kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt jezelf te moeten verantwoorden. Hierdoor wordt de druk om door te werken alleen maar groter en kunnen er schuldgevoelens ontstaan bij ziekmelding. Om deze situatie te voorkomen, kan het helpen om het onbegrip bij collega’s te weg te nemen. Maar hoe pak je dat aan?
Het kan allereerst helpen om open en eerlijk te zijn over je migraine; hoe voelt migraine voor jou, hoe vaak heb je hier last van etc.
Daarnaast kan je collega’s ook uitleggen wat ze wel of niet van je kunnen verwachten bij een (lichte, gemiddelde of zware) migraineaanval; wellicht kan je bij een lichte migraineaanval wel doorwerken, maar bij een gemiddelde of zware aanval niet. Als je ondanks je migraine door kan werken, zijn er dan taken die niet gaan (bijvoorbeeld taken waarvoor veel concentratie nodig is)? Je kan je voorstellen dat deze kennis je collega’s kan helpen bij de uitvoering van gedeelde werkzaamheden.
Verder kan het helpen als je aan je collega’s aangeeft dat hun goedbedoelde adviezen jou wellicht eerder stress opleveren dan dat het behulpzaam is. Je kan dan ook aangeven dat je zelf al proactief nadenkt over oplossingen of aanpassingen.
Is het een goed idee voor mij om als zzp’er te gaan werken als ik vaak migraine heb?
Als zzp’er kan je vaak zelf je tijd indelen en bepalen welke opdrachten je wil doen. Deze flexibiliteit kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart, wat positief kan werken op je migraine.
Aan de andere heb je alleen inkomen als je ook werkt; mocht je vaak kort verzuimen, dan kan de inkomstenderving behoorlijk oplopen. Hoewel het een optie kan zijn jezelf hiertegen te verzekeren, is het mogelijk dat je niet wordt toegelaten bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En als je bijvoorbeeld kiest voor een broodfonds, kan het zijn dat je de eerste maand of zelfs twee maanden verzuim geen uitkering krijgt. Kortom, je moet vaak een periode zelf overbruggen. Als je een buffer hebt, is dat natuurlijk geen probleem.
Als zzp’er heb je dus minder financiële zekerheid. Dit kan juist stress opleveren wat weer een negatief effect kan hebben op je migraine.
Het werken als zzp’er met migraine heeft dus voor- en nadelen. De keuze om als zzp’er te (gaan) werken, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie: - Ben je gebaat bij flexibel werk en heb je financiële buffers? Dan kan werken als zzp’er voor jou een goed alternatief zijn. - Heb je minder baat bij flexibel werk en/of heb je geen financiële buffers? Dan is loondienst wellicht een betere keuze.
Auteurs: Diana Plat en Eefje Hill, beiden expert duurzame inzetbaarheidAanvullend: Hulpverleners bij onze hulplijn werk & migrainePublicatiedatum: 15-11-2022
Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van de professionals van onze hulplijn werk & migraine: