Slaap

We slapen ongeveer een derde van ons leven. De functie van slaap is grotendeels nog onbekend. Wel weten we dat slaap o.a. belangrijk is voor herstel van het lichaam, het vastleggen van herinneringen en leren.
Een verandering in het slaappatroon (meer of minder slaap) wordt in de meeste studies aangegeven als trigger voor een migraineaanval. Het hebben van een specifieke slaapstoornis, zoals snurken, lijkt dan weer een risicofactor te zijn voor een verhoogde frequentie van migraineaanvallen [1].
Hoewel er geen definitief wetenschappelijk bewijs is, geven zowel mensen met migraine als artsen aan dat slaap een migraineaanval verbetert. Waarom dat zo is, is vooralsnog onduidelijk [1].
Eén theorie waarom migraine tijdens de slaap beter lijkt te worden betreft de natuurlijke remming van pijnprikkels tijdens de slaap. In het schakelstation van de hersenen, hypothalamus genaamd, worden pijnprikkels tijdens slaap minder goed doorgelaten. Het is dus aannemelijk dat hierdoor de pijn van migraine door slaap wordt verminderd [1].
Ook zorgt slaap voor een onderbreking van het fenomeen dat een migraineaanval veroorzaakt genaamd de ‘cortical spreading depression’. Dit zou een migraineaanval dus in theorie kunnen afbreken [1].
Een goede hoeveelheid en kwaliteit van slaap is belangrijk. Maar wat doe je als je hier problemen mee hebt? Ten eerste is een goede slaaphygiëne belangrijk. Hoewel dit voor een deel persoonlijk bepaald is (bijv. ochtend of avondmens), zijn er wel algemene adviezen te geven. 
Hier volgen enkele adviezen van de 'American Sleep Association':- Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed.- Vermijd dutjes overdag.- Als je niet kan slapen, blijf dan niet langer dan 5-10 minuten in bed liggen, maar ga bijvoorbeeld in het donker op een stoel zitten (zonder TV of internet). Als je slaperig genoeg bent, probeer dan weer verder te slapen.  - Gebruik het bed alleen om te slapen. Ga geen TV kijken, kruip niet achter de computer en ga niet lezen.- Pas op met het gebruik van cafeïne, bij voorkeur niet meer na 12:00 uur.- Vermijd stoffen als sigaretten, alcohol en bepaalde medicatie; deze kunnen de slaap fragmenteren.- Zorg voor voldoende frisse lucht.- Sport voor 14:00 uur.- Zorg voor een stille, comfortabele slaapkamer. Het is beter de slaapkamer iets frisser te maken en goed donker.- Als je 's nachts veel op de klok kijkt, is het misschien beter deze uit het directe zicht te houden.- Zorg voor een goede bedtijd routine, zoals een warm bad of douche of meditatie.
Mocht je ondanks een goede slaaphygiëne toch nog slecht slapen, dan kan het zinvol zijn om dit met je huisarts te bespreken. De huisarts kan dan, eventueel in samenwerking met een specialist, bekijken of er sprake is van een slaapziekte met zo nodig een behandeling hiervoor. 
Mocht er geen slaapziekte zijn, dan kan er nog steeds sprake zijn van een verstoorde slaap. Daar zou 'cognitieve gedragstherapie voor slaap' je bij kunnen helpen. Voor meer informatie hierover, kijk eens op de website van IntuneSleep.nl.

Auteur: Wardell Amerika, neuroloog-in-opleidingPublicatiedatum: 01-02-2022
Referenties:1. Bigal, M.E. and R.J. Hargreaves, Why does sleep stop migraine? Curr Pain Headache Rep, 2013. 17(10): p. 369.