We slapen ongeveer een derde van ons leven. De functie van slaap is grotendeels nog onbekend. Wel weten we dat slaap o.a. belangrijk is voor herstel van het lichaam, het vastleggen van herinneringen en leren.
Een verandering in het slaappatroon (meer of minder slaap) wordt in de meeste studies aangegeven als trigger voor een migraineaanval. Het hebben van een specifieke slaapstoornis, zoals snurken, lijkt dan weer een risicofactor te zijn voor een verhoogde frequentie van migraineaanvallen [1].
Hoewel er geen definitief wetenschappelijk bewijs is, geven zowel mensen met migraine als artsen aan dat slaap een migraineaanval verbetert. Waarom dat zo is, is vooralsnog onduidelijk [1].
Eén theorie waarom migraine tijdens de slaap beter lijkt te worden betreft de natuurlijke remming van pijnprikkels tijdens de slaap. In het schakelstation van de hersenen, hypothalamus genaamd, worden pijnprikkels tijdens slaap minder goed doorgelaten. Het is dus aannemelijk dat hierdoor de pijn van migraine door slaap wordt verminderd [1].
Ook zorgt slaap voor een onderbreking van het fenomeen dat een migraineaanval veroorzaakt genaamd de ‘cortical spreading depression’. Dit zou een migraineaanval dus in theorie kunnen afbreken [1].
Slaap je slecht? Wellicht kan je jouw slaaphygiëne verbeteren met enkele eenvoudige tips. Is dat niet afdoende, lees dan eens verder over cognitieve gedragstherapie voor slaap (CGT-i).
Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-02-2022
Referenties:1. Bigal, M.E. and R.J. Hargreaves, Why does sleep stop migraine? Curr Pain Headache Rep, 2013. 17(10): p. 369.