Body Mind Release therapie

Stress is een van de meest voorkomende uitlokkende factoren voor een migraineaanval [1]. Het verminderen van stress kan dan ook helpen migraine te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Een van die manieren is Body Mind Release. 
Als je iets traumatisch meemaakt, dan koppel je hier bepaalde beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten aan. Die gevoelens, overtuigingen en angsten noemen we ‘ballast’. Deze ballast kun je ook overnemen uit je omgeving. Dit gebeurt vooral op jongere leeftijd. Op het moment dat je ballast opdoet, verlies jij tegelijkertijd positieve gevoelens. 
Als beperkende gevoelens en overtuigingen in een bepaalde situatie uitgelokt worden, dan wordt dit opgemerkt door de hypothalamus. Deze geeft indirect (via de hypofyse) opdracht aan de bijnieren om meer cortisol te produceren. Cortisol is belangrijk voor onze vlucht- en vechtreactie, maar veroorzaakt ook een gevoel van stress.
Wanneer je de ballast loslaat en je verloren positieve gevoelens terughaalt, kan dit ertoe leiden dat je in dezelfde situatie voortaan minder stress ervaart. Tijdens een Body Mind Release traject laat je jouw ballast los en haal je jouw verloren positieve gevoelens weer terug. Je leert hoe je dat nu en in de toekomst zelfstandig kunt doen en hoe jij je ballast voortaan zelf kunt herkennen. 
Dit is een nog relatief onbekende therapie, waar op het moment van schrijven nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Ten tijde van schrijven is er nog geen onderzoek gedaan naar het effect van Body Mind Release therapie op migraine. 
Door verzekeringsartsen van het UWV is er in 2022 wel onderzoek gedaan naar het effect van Body Mind Release op stress (ongepubliceerde data). Daar kwam uit naar voren dat Body Mind Release binnen korte tijd een duidelijke verbetering laat zien van stress. Cliënten hadden ook een hoge waardering voor deze therapie (gemiddeld een 9,1).
Aangezien het verminderen van stress migraine kan verbeteren, zou Body Mind Release therapie een zinvolle behandeling kunnen zijn. Wil je meer informatie over Body Mind Release? Kijk dan op deze website: www.bodymindreleaseonline.nl.

Auteur: Marlon den Drijver, Body Mind Release therapeut en interventiespecialistPublicatiedatum: 09-02-2023
Referenties:1. Kelman L. The triggers or precipitants of the acute migraine attack. Cephalalgia 2007; 27:394–402. London. ISSN 0333-1024.