Voeding

Of de juiste voeding migraine kan verbeteren, is nog niet overtuigend wetenschappelijk aangetoond [1, 2]. Er zijn echter wel degelijk succesverhalen m.b.t. het vermijden van mogelijke elementen in de voeding die migraine uitlokken, de zogenaamde ‘triggers’. Wellicht komt dit verschil doordat migraine niet alleen een complexe ziekte is, maar ook nog eens een persoonlijke ziekte. Iedereen met migraine heeft zijn eigen, specifieke triggers.
Op het gebied van voeding zijn vasten, maaltijden uitstellen of overslaan enkele van de best aangetoonde triggers [3]. Ook het gebruik van alcohol wordt veel genoemd in het wetenschappelijk onderzoek [4]. De relatie tussen andere voedingsstoffen en migraine is minder duidelijk. Deze mogelijke triggers zijn:- Zuivel (kaas en yoghurt)- Aspartaam (kunstmatige zoetstof)- Nitriet (houdbare vleeswaren)- Tyramine (zuivel, alcohol, chocolade)- Histamine (aanwezig in vele soorten voeding, zoals tomaten, varkensvlees en wijn)- Glutamaat (smaakversterker; umami en MSG)
Als je weet welke voedingsstoffen bij jou een migraineaanval uitlokken, kan je deze proberen te vermijden of ‘elimineren’ uit je voeding. Het is echter niet altijd duidelijk welke voedingsstoffen dit zijn. Een manier om hierachter te komen is middels het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Er zijn zowel papieren als digitale hoofdpijndagboeken beschikbaar. Maar hoe werkt een hoofdpijndagboek? 
In de eerste periode van drie maanden noteer je in het hoofdpijndagboek de dagen waarop je een migraineaanval hebt en wat je die dag gegeten en gedronken hebt. Na een periode van bijvoorbeeld drie maanden kan je dan terugkijken of je een bepaalde voedingsstof vlak voor migraineaanvallen vaker hebt genuttigd. Die voedingsstof is dan een mogelijke trigger. 
Vervolgens hou je in de tweede periode van drie maanden je hoofdpijndagboek op dezelfde wijze bij, waarbij je nu deze mogelijke trigger zoveel mogelijk vermijdt ('elimineert'). Belangrijk is wel dat je zo min mogelijk andere aanpassingen maakt in je leven om de resultaten niet te beïnvloeden.
Als je in de tweede periode minder migraineaanvallen hebt gehad dan de eerste periode, pleit dit ervoor dat die voedingsstof ook daadwerkelijk een trigger is voor je migraine. 
Een hoofdpijndagboek bijhouden kan tijdrovend zijn. Er is echter ook een studie verricht naar de waarde van antistoftesten op voeding (IgG-testen) om dit 'eliminatiedieet' vorm te geven. Als je deze antistoffen hebt tegen bepaalde voedingsstoffen, kan je deze vervolgens uit je voeding elimineren. Er zijn aanwijzingen dat een eliminatiedieet op deze wijze vormgegeven ook kan helpen de migraine te verminderen [5].
Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van dieet op migraine. Enkele studies tonen aan dat een vetarm dieet kan helpen om zowel de frequentie als de ernst van migraine te verminderen [6, 7]. Een andere studie toont een positief effect van een ketogeen dieet op migraine, hoewel het in deze studie niet iedereen lukte om dit dieet vol te houden [8].
Overgewicht is een risicofactor voor chronische migraine. Het is onduidelijk of dit komt door een verkeerd dieet of gebrek aan beweging [3]. Mogelijk helpt afvallen om de migraine te verminderen.
Ook voedingssupplementen kunnen een rol spelen in de behandeling van migraine. Volgens een artikel van de American Academy of Neurology (AAN) zijn moederkruid, magnesium en vitamine B2 mogelijk effectief in het voorkómen van migraineaanvallen [9]. Het is echter goed om te realiseren dat supplementen niet onschadelijk zijn; net als medicatie kunnen supplementen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, diarree en opvliegers. Bepaalde supplementen kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Mocht je met supplementen willen beginnen, overleg dit dan altijd eerst met je huisarts of neuroloog.
Twijfel je aan je voedingspatroon of wil je deze aanpassen? Overweeg dan contact op te nemen met een diëtist of orthomoleculair voedingsdeskundige.

Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-03-2022
Referenties:1. Ashina, M., et al., Migraine: integrated approaches to clinical management and emerging treatments. Lancet, 2021. 397(10283): p. 1505-1518.2. Hindiyeh NA, Zhang N, Farrar M, Banerjee P, Lombard L, Aurora SK. The Role of Diet and Nutrition in Migraine Triggers and Treatment: A Systematic Literature Review. Headache. 2020 Jul;60(7):1300-1316. doi: 10.1111/head.13836. Epub 2020 May 25. PMID: 32449944; PMCID: PMC7496357.3. Dalkara T, Kiliç K. How does fasting trigger migraine? A hypothesis. Curr Pain Headache Rep. 2013 Oct;17(10):368. doi: 10.1007/s11916-013-0368-1. PMID: 23996724.4. Marmura, M.J., Triggers, Protectors, and Predictors in Episodic Migraine. Curr Pain Headache Rep, 2018. 22(12): p. 81.5. Aydinlar, E.I., et al., IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache, 2013. 53(3): p. 514-25.6. Ferrara, L.A., et al., Low-lipid diet reduces frequency and severity of acute migraine attacks. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2015. 25(4): p. 370-5.7. Bunner, A.E., et al., Nutrition intervention for migraine: a randomized crossover trial. J Headache Pain, 2014. 15: p. 69.8. Maggioni, F., M. Margoni, and G. Zanchin, Ketogenic diet in migraine treatment: a brief but ancient history. Cephalalgia, 2011. 31(10): p. 1150-1.9. Silberstein, S.D., Practice parameter: evidence-based guidelines for migraine headache (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 2000. 55(6): p. 754-62.