Leefstijl

Kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het verbeteren van migraine? 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gezonde leefstijl een positief effect kan hebben op migraine. Het is wel zo dat sommige leefstijldomeinen beter wetenschappelijk ondersteund worden dan andere. 

Hoe komt het dat mensen met migraine toch baat kunnen hebben bij een gezonde leefstijl op domeinen, waarvan wetenschappelijk onderzoek weinig of zelfs geen positief effect laat zien?

Migraine is echter een complexe en persoonlijke ziekte; ongeveer 85% van mensen met migraine heeft een uniek trigger profiel [1]. In wetenschappelijk onderzoek probeert men echter te bewijzen dat een bepaalde (leefstijl)behandeling effectief is voor grote groepen patiënten. Wanneer een studie dus geen effect van een leefstijlinterventie aantoont, kan dit onderzoek een kleine groep mensen, waarvoor die interventie wel effectief is, missen. Wetenschappelijk onderzoek is dus niet perfect. Laat je daarom ook inspireren door de leefstijl succesverhalen van anderen.
Verder kan het placebo-effect een rol spelen; als je gelooft dat een behandeling helpt, dan zal je hier ook eerder een positief effect van ervaren. Ook als er geen inherent effect van de behandeling is op de ziekte.

De juiste leefstijl kan dus helpen om migraine te verbeteren. Hoe ziet die leefstijl er precies uit? 

Migraine is dus een complexe, persoonlijke ziekte die om een persoonlijke benadering vraagt. Hoewel er voor migraine ook algemene leefstijladviezen te geven zijn, kan de juiste leefstijl per persoon toch wel verschillen.
Om je op weg te helpen bij jouw zoektocht, hebben we hieronder een overzicht gemaakt met wetenschappelijk onderbouwde informatie over het effect van verschillende leefstijldomeinen op migraine. Klik op een leefstijldomein voor meer informatie.

Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-01-2021
Referenties:1. Peris F, Donoghue S, Torres F, Mian A, Wöber C. Towards improved migraine management: Determining potential trigger factors in individual patients. Cephalalgia. 2017 Apr;37(5):452-463. doi: 10.1177/0333102416649761. Epub 2016 May 14. PMID: 27179352.