Communicatie

Migraine heeft een aantal kenmerken die van invloed kunnen zijn op je werk 

Migraine is onvoorspelbaarMigraine is een grillige ziekte. Zowel qua frequentie, als qua duur en intensiteit van de aanvallen. Dit zorgt ervoor dat werken en migraine een behoorlijke uitdaging kan zijn. Als je een paar keer per jaar een aanval hebt, is dat meestal niet zo’n probleem, maar als je regelmatig moet “afhaken”, heeft dit natuurlijk wel gevolgen voor je werk en je inzetbaarheid. 
Migraine kan zorgen voor onbegripMigraine is een onzichtbare aandoening. Als je een heftige aanval hebt, zien de mensen je meestal niet. Hierdoor is het voor collega’s en leidinggevenden niet altijd duidelijk wat de (enorme) impact van deze ziekte op jouw werk kan zijn. Deze onwetendheid kan zorgen voor onbegrip. Het kan zijn dat de druk om tóch te gaan werken hierdoor groter wordt, of je kan je schuldig voelen als je je toch ziek moet melden. 
OnderschattingOok hebben mensen met migraine zelf soms de neiging hun aandoening te onderschatten. Neem jij de impact van jouw migraine op je leven en je werk serieus? Praat je erover met je collega’s, leidinggevende of de bedrijfsarts? Of “modder je maar een beetje aan”, zo goed en zo kwaad als het soms gaat? Probeer je je werk in te halen zodra je weer een beetje bent opgeknapt? En gaat dat dan ten koste van andere (leuke) dingen? 

Belang van communicatie

Herken je bovenstaande problemen? Het valt niet altijd mee om goed te blijven functioneren zonder het plezier in je werk te verliezen als je regelmatig migraine hebt. Wat kan helpen is het bespreekbaar maken van jouw migraine op je werk. 
Mensen zonder migraine weten natuurlijk niet hoe het is om migraine te hebben. Daarbij komt nog eens dat de ene persoon met migraine de andere niet is. Het wegnemen van de onwetendheid kan enorm helpen bij het wegnemen van onbegrip. Als collega’s weten wat er met je aan de hand is, weten ze ook wat ze kunnen verwachten. 
Als jij aangeeft wat je nodig hebt, kunnen ze hier rekening mee houden. Als ze weten hoe een aanval meestal verloopt bij jou, kunnen ze de planning van het werk hier mogelijk op aanpassen. 

Auteurs: Diana Plat en Eefje Hill, beiden expert duurzame inzetbaarheidAanvullend: Hulpverleners bij ons adviespunt 'Migraine en werk'
Publicatiedatum: 15-11-2022

Wil je persoonlijk advies over werk in relatie tot je migraine? 

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze professionals: