Misschien was je al opgevallen dat stress migraine kan verergeren. Maar wist je ook dat ontspanning na een stressvolle periode een migraineaanval uit kan lokken? Bijvoorbeeld na een week hard werken, de laatste deadlines nog even halen, voordat je op vakantie kan. En dan, op je eerste dag vakantie aan het strand, komt een flinke migraineaanval.
Deze onrust en onregelmatigheid kunnen migraine doen verergeren. Zowel stress als ontspanning na een stressvolle periode zijn wetenschappelijk bewezen triggers van migraine [1]. Door meer rust en regelmaat in te bouwen kan het dus mogelijk zijn om de hoeveelheid en ernst van de migraineaanvallen te verminderen. Maar hoe pak je dit in praktijk nu aan?
Rust heeft te maken met ontspanning en vermindering van stress. De behandeling van stress middels cognitieve gedragstherapie, biofeedbacktherapie en ontspanningsoefeningen is in wetenschappelijk onderzoek effectief gebleken in het voorkómen van migraine aanvallen. Dit is zo goed wetenschappelijk aangetoond dat zowel de 'American Headache Association' als de 'American Academy of Neurology' deze behandelingen een graad A wetenschappelijk bewijs hebben toegekend, de hoogste wetenschappelijke bewijskracht [2,3].
Stress verminderen is dus effectief. Stress is echter een natuurlijk lichamelijk verschijnsel en hoort bij het leven. Het is dus niet mogelijk om stress helemaal te voorkómen. Maar je kan het wel proberen te verminderen.
Wellicht zijn er 'stressoren' die je uit je leven kan halen? Denk aan relaties met mensen of projecten die je energie kosten in plaats van opleveren. Is het de moeite waard om hiermee door te gaan of kan je hier beter mee stoppen? Een goede relatie of project zou je uiteindelijk meer energie op moeten leveren dan dat het kost. Zou niet, dan kan dit (veel) stress opleveren.
Sommige stressoren kunnen we helaas niet uit ons leven halen. Dan is het belangrijk om hier goed mee te leren omgaan. Begrijpen waarom een persoon of situatie jou stress oplevert, kan je enorm helpen om hier beter mee om te gaan. Het zou goed kunnen zijn dat de stress voor een deel voortkomt uit je eigen (voor)oordelen. Als dat zo is, dan is dat goed nieuws; je hebt de stress zelf in de hand en kan er dus wat aan doen.
We zijn geneigd om te denken dat mensen wel weten wat we bedoelen zonder het uit te spreken. Dit leidt tot misvattingen, conflicten en stress. Communicatie is de sleutel tot elke relatie. Hoe meer je open bent over je gevoelens en gedachten, des te beter weten mensen wie je bent en wat je nodig hebt. Gun dit jezelf en anderen.
Wellicht wordt de stress veroorzaakt door je eigen innerlijke onrust of angsten. Het is niet altijd mogelijk dit zelf te verbeteren. Gelukkig hoeft dat ook niet en zijn er veel professionals die jou kunnen helpen! Naast de eerder genoemde behandeling, kan behandeling door de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog ook een goede optie zijn.
Ga je vaak over je eigen grenzen heen of "laat je je niet tegenhouden door je migraine"? Dan kan het best zo zijn dat je de migraine niet (volledig) hebt geaccepteerd; je bent in een gevecht verwikkeld dat je onmogelijk kunt winnen. Migraine is nu eenmaal onderdeel van wie je bent. Het kan stress enorm verlichten door de migraine te accepteren als onderdeel van wie je bent en hiermee te leren omgaan. Mocht je dit moeilijk vinden, dan kan behandeling door de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog erg zinvol zijn. Heb je meer behoefte aan een coach die zelf ook begrijpt hoe het is om migraine te hebben, kijk dan eens op Draadzicht.nl.
Regelmatig leven kan een belangrijk hulpmiddel zijn om migraine te verbeteren. Enkele tips hiervoor zijn:- Regelmatige tijden opstaan en naar bed (ook in het weekend en op vakantie);- Regelmatige tijden eten, niet te veel tussendoortjes nemen;- Regelmatige tijden sporten.
Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-01-2022
Referenties:1. Marmura, M.J., Triggers, Protectors, and Predictors in Episodic Migraine. Curr Pain Headache Rep, 2018. 22(12): p. 81.2. American Headache, S., The American Headache Society Position Statement On Integrating New Migraine Treatments Into Clinical Practice. Headache, 2019. 59(1): p. 1-18.3. Silberstein SD. Practice parameter: evidence-based guidelines for migraine headache (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology. 2000 Sep 26;55(6):754-62. doi: 10.1212/wnl.55.6.754. Erratum in: Neurology 2000 Jan 9;56(1):142. PMID: 10993991.