Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is erop gericht om je anders te laten denken en handelen door middel van het doen van oefeningen en opdrachten. Dit kan psychische klachten verminderen. Het is een samenwerking met de therapeut, die de behandeling op jouw specifieke situatie afstemt. Deze behandeling maakt gebruik van je eigen kracht om je problemen aan te pakken [1].
Cognitieve gedragstherapie heeft een graad A wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit in het voorkomen van migraine aanvallen en een graad B voor aanvullende verbetering van migraine in combinatie met onderhoudsbehandeling voor migraine met geneesmiddelen [2,3]. Graad A en B zijn de hoogste vormen van bewijs.
Mocht je meer willen weten over cognitieve gedragstherapie, kijk dan op de website van de 'Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën' (VGCt). Zoek je een aangesloten cognitief gedragstherapeut, klik dan hier

Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-02-2022
Referenties:1. www.cognitievegedragstherapie.nl2. American Headache, S., The American Headache Society Position Statement On Integrating New Migraine Treatments Into Clinical Practice. Headache, 2019. 59(1): p. 1-18.3. Silberstein, S.D., Practice parameter: evidence-based guidelines for migraine headache (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 2000. 55(6): p. 754-62.