Slaaphygiëne

Een goede hoeveelheid en kwaliteit van slaap is belangrijk. Maar wat doe je als je hier problemen mee hebt? Een eerste stap kan zijn om je slaaphygiëne te verbeteren. Slaaphygiëne is de naam voor een bepaalde gedragsregels om beter te kunnen slapen.
Slaaphygiëne als behandeling voor migraine is wetenschappelijk onderzocht; een studie uit 1999 toont een positief effect aan van het toepassen van slaaphygiëne op de duur en de frequentie van migraineaanvallen bij kinderen met slechte slaapgewoontes[1].
Hoewel een goede slaaphygiëne voor een deel persoonlijk is bepaald (bijv. verschil in bedtijden bij een ochtend- of avondmens), zijn er wel algemene adviezen te geven. Hier volgen enkele adviezen van de American Sleep Association:- Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed.- Vermijd dutjes overdag.- Als je niet kan slapen, blijf dan niet langer dan 5-10 minuten in bed liggen, maar ga bijvoorbeeld in het donker op een stoel zitten (zonder TV of internet). Als je slaperig genoeg bent, probeer dan weer verder te slapen.  - Gebruik het bed alleen om te slapen. Ga geen TV kijken, kruip niet achter de computer en ga niet lezen.- Pas op met het gebruik van cafeïne, bij voorkeur niet meer na 12:00 uur.- Vermijd stoffen als sigaretten, alcohol en bepaalde medicatie; deze kunnen de slaap fragmenteren.- Zorg voor voldoende frisse lucht.- Sport voor 14:00 uur.- Zorg voor een stille, comfortabele slaapkamer. Het is beter de slaapkamer iets frisser te maken en goed donker.- Als je 's nachts veel op de klok kijkt, is het misschien beter deze uit het directe zicht te houden.- Zorg voor een goede bedtijd routine, zoals een warm bad of douche of meditatie.
Mocht je ondanks een goede slaaphygiëne toch nog slecht slapen, dan kan het zinvol zijn om dit met je huisarts te bespreken. De huisarts kan dan, eventueel in samenwerking met een specialist, bekijken of er sprake is van een slaapziekte met zo nodig een behandeling hiervoor. 
Mocht er geen slaapziekte zijn, dan kan er nog steeds sprake zijn van een verstoorde slaap. Dan zou cognitieve gedragstherapie voor slaap (CGT-i) je wellicht nog kunnen helpen. 

Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 11-07-2023
Referenties:1. Bruni O, Galli F, Guidetti V. Sleep hygiene and migraine in children and adolescents. Cephalalgia. 1999 Dec;19 Suppl 25:57-9. doi: 10.1177/0333102499019s2516. PMID: 10668125.