Triggers op werk

Op het werk zijn diverse factoren die invloed kunnen hebben op jouw migraine

Het is niet altijd eenvoudig om met zekerheid te zeggen wat precies triggers zijn voor migraine of wanneer men extra last heeft van bepaalde sensaties omdat de migraine aanval al is begonnen (de zogenoemde 'prodromale fase'). Hieronder volgen enkele mogelijke triggers op het werk waar je rekening mee zou kunnen houden: 
LichtLicht is een bekende trigger voor migraine [1]. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een flikkerende TL-balk. Kijk daarom eens hoe het licht is op jouw werkplek. Wat bijvoorbeeld kan helpen als je gevoelig bent voor fel licht, is een werkplek te kiezen waarbij je met je rug naar het raam zit. Daardoor kijk je niet in het felle licht. Als het licht juist teveel in je scherm weerkaatst, zou je anti-glare folie op je scherm kunnen plakken. Er zijn ook speciale migrainebrillen op de markt. Hoewel deze niet wetenschappelijk bewezen effectief zijn in het verminderen van migraine, zouden deze voor sommige mensen wellicht uitkomst kunnen bieden. 
GeluidGeluid wordt ook gerapporteerd als trigger voor een migraineaanval [1]. Werk je bijvoorbeeld in een kantoortuin, dan kan al het gepraat om je heen enorm ‘binnenkomen’. Een andere ruimte opzoeken kan dan uiteraard helpen, maar helaas is dat niet overal mogelijk. Een koptelefoon, het liefst met ‘noise cancelling’, kan een eenvoudige oplossing zijn. 
GeurOok geuren worden veel benoemd als trigger door mensen met migraine [1]. Soms kan het parfum van je collega je bijna doen kokhalzen. Of de geur van het eten in de kantine. Als je collega van je migraine weet en er begrip voor heeft, zou je hem of haar natuurlijk kunnen vragen om geen parfum of aftershave te dragen. Grote kans dat hij of zij dit geen probleem vindt.
TemperatuurWisseling van temperatuur zou wellicht ook een migraineaanval uit kunnen lokken [1]. Ervaar je op werk sterke schommelingen in de temperatuur op je werk (airconditioning)? Dan is het wellicht de moeite waard om te onderzoeken of hier oplossingen voor zijn. Wellicht is er een aparte ruimte waar de temperatuur wel constant of in te regelen is waar je zou kunnen werken? Of misschien kan de airconditioning wat minder fris afgesteld worden? Het kan verstandig zijn met collega's, leidinggevende of de bedrijfsarts te bespreken of er opties zijn om de temperatuur zo constant mogelijk te houden, zodat jij optimaal kan werken.
HoudingMechanische belasting wordt beschreven als een mogelijke trigger voor migraine [1]. Op het werk zou je hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan een verkeerde lichaamshouding; dit zou voor een deel voort kunnen komen uit onvoldoende ergonomisch werken; zo kan het bureau net te laag staan, het scherm net te hoog of je stoel verkeerd afgesteld. Allemaal factoren die eraan bij kunnen dragen dat je lichaam verkeerd wordt belast. Het is dan ook wellicht zinvol om je werkplek ergonomisch in te richten. O.a. de bedrijfsarts kan je hierbij adviseren.
Stress
Stress is wellicht een van de meest zelfgerapporteerde triggers door mensen met migraine [1]. Het lijkt erop dat niet de stressvolle periode, maar juist het moment van 'ontstressen' een migraineaanval kan uitlokken (de zogenaamde 'let-down' headache). Het lijkt dan ook verstandig zo min mogelijk te wisselen in stressniveau en bij voorkeur zoveel mogelijk ontspannen te zijn.

Ervaar jij stress van je werk? Zo ja, bedenk dan eens waar dit door kan komen; zijn er bepaalde taken waar je niet zo goed in bent of die je niet leuk vindt om te doen? Zijn het bepaalde collega's waar je niet zo fijn mee samen werkt? Of is de functie die je uitvoert je wellicht toch niet helemaal op het lijf geschreven?

Er zijn natuurlijk vele redenen om stress te ervaren op het werk. Door meer inzicht te krijgen in de oorzaken van stress, krijg je wellicht ook meer mogelijkheden om hier wat aan te doen. Wellicht kan de bedrijfsarts ook een rol spelen om stressvolle factoren te verbeteren.

LuchtverontreiningMogelijk kan luchtverontreiniging een rol spelen in het uitlokken van een migraineaanval; zo toonde een Canadese studie aan dat mensen met migraine vaker naar de eerste hulp kwamen vanwege hoofdpijnklachten als er meer luchtverontreiniging aanwezig was (met name stikstofdioxide) [1]. Deze uitslag kon echter vervolgens niet worden bevestigd door een Amerikaanse studie [1]. 
Als je denkt dat luchtverontreiniging voor jou een trigger kan zijn, probeer dan bijvoorbeeld zoveel mogelijk frisse lucht te krijgen in de pauzes. Een ventilator kan helpen om de warmte enigszins te beteugelen en de airco kan mogelijk uit of zachter. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat je in een groot kantoorgebouw werkt waar alles centraal geregeld is, zou het een oplossing kunnen zijn om wat vaker thuis te werken. 

Auteurs: Diana Plat en Eefje Hill, beiden expert duurzame inzetbaarheid. Wardell Amerika, neuroloog-in-opleiding.Aanvullend: Hulpverleners bij ons adviespunt 'Migraine en werk'Publicatiedatum: 15-11-2022
Referenties:1. Marmura MJ. Triggers, Protectors, and Predictors in Episodic Migraine. Curr Pain Headache Rep. 2018 Oct 5;22(12):81. doi: 10.1007/s11916-018-0734-0. PMID: 30291562.

Wil je persoonlijk advies over werk in relatie tot je migraine? 

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van de professionals van onze hulplijn werk & migraine: