Triggers op werk

Op het werk zijn diverse factoren die invloed kunnen hebben op jouw migraine

LichtFel licht kan een aanval uitlokken of verergeren. Maar ook een een flikkerende TL-balk kan een boosdoener zijn. Kijk eens hoe het licht is op jouw werkplek. Wat bijvoorbeeld kan helpen als je gevoelig bent voor fel licht, is een werkplek te kiezen waarbij je met je rug naar het raam zit. Daardoor kijk je niet in het felle licht. Als het licht juist teveel in je scherm weerkaatst, zou je anti-glare folie op je scherm kunnen plakken. Er zijn ook speciale migrainebrillen op de markt. Hoewel deze niet wetenschappelijk bewezen effectief zijn in het verminderen van migraine, zouden deze voor sommige mensen een uitkomst kunnen zijn. 
GeluidGeluid kan ook een trigger zijn. Werk je bijvoorbeeld in een kantoortuin, dan kan al het gepraat om je heen enorm ‘binnenkomen’. Een andere ruimte opzoeken kan dan uiteraard helpen, maar helaas is dat niet overal mogelijk. Een koptelefoon, het liefst met ‘noise cancelling’, kan een eenvoudige oplossing zijn. 
GeurSoms kan het parfum van je collega je bijna doen kokhalzen. Of de geur van het eten in de kantine. Als je collega van je migraine weet en er begrip voor heeft, zou je hem of haar natuurlijk kunnen vragen om geen parfum of aftershave te dragen. Grote kans dat hij of zij dit geen probleem vindt. 
LuchtkwaliteitOok de luchtkwaliteit kan een rol spelen in het uitlokken van een aanval. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan frisse lucht, drukkende warmte of de lucht van de airco. Als je weet dat dit voor jou een trigger kan zijn, probeer dan bijvoorbeeld zoveel mogelijk frisse lucht te krijgen in de pauzes. Een ventilator kan helpen om de warmte enigszins te beteugelen en de airco kan mogelijk uit of zachter. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat je in een groot kantoorgebouw werkt waar alles centraal geregeld is, zou het een oplossing kunnen zijn om wat vaker thuis te werken. 
Gebrek aan sociale steunEen andere belangrijke, maar minder concrete factor is het ervaren van gebrek aan sociale steun. Een werkomgeving waar onbegrip en wantrouwen is, kan indirect zorgen voor meer aanvallen.

Auteurs: Diana Plat en Eefje Hill, beiden expert duurzame inzetbaarheid
Aanvullend: Hulpverleners bij ons
adviespunt 'Migraine en werk'
Publicatiedatum: 15-11-2022

Wil je persoonlijk advies over werk in relatie tot je migraine? 

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze professionals: