Verbetering van slaapproblemen kan migraine helpen verminderen [1]. Dat lijkt op het eerste gezicht een pasklare oplossing. Maar goed slapen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Sterker nog, migraine lijkt een prettige nachtrust juist in de weg te staan. Toch is er nog geen reden om bij de pakken neer te zitten. Want er zijn manieren om deze vicieuze cyclus te doorbreken. Met behulp van een professional bijvoorbeeld.
De link tussen slecht slapen en migraine is in verscheidene wetenschappelijke onderzoeken bevestigd [1, 2]. Slaapproblemen en migraine versterken elkaar [2]. Deze relatie wordt mogelijk verklaard door de betrokkenheid van gedeelde hersengebieden. Veelvoorkomend bij migraine zijn een onderbroken slaap, een lage slaapkwaliteit, onvoldoende of juist overmatige slaap, slaapapneu en een verstoord dag-nachtritme ritme [2]. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat een psychologische behandeling van de slaap leidt tot vermindering van de frequentie, beperking en intensiteit van migraine [2].
Het is effectiever gebleken om slecht slapen aan te pakken met een psychologische behandeling dan met bijvoorbeeld een slaappil [3]. Goed slapen is namelijk niet alleen een lichamelijke kwestie, maar vooral ook een psychische. De slaap ontregelt niet vanzelf, maar doorgaans na een verstorende factor. Daarbij valt te denken aan een stressvolle gebeurtenis of een psychiatrische of lichamelijke ziekte [4]. Zo’n ontregeling van de slaap werkt (vaak onbedoeld) gedachten en gedragingen in de hand die het herstel van de slaap in de weg staan. Bijvoorbeeld het doen van dutjes overdag, uitslapen vanwege gebroken nachten of piekeren. Door dit soort veranderingen in je dagelijkse routine blijf je de ontregelde slaap verstoren en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Kortom, slecht slapen zorgt voor onhandige gewoontes en zorgen waardoor je slechter slaapt. Met cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) helpt een slaapexpert je deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-i) is de aangewezen behandelmethode om slaapproblematiek effectief aan te pakken. Zo is het de eerste keus in de behandelrichtlijnen van de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) [5]. In deze geprotocolleerde behandeling ligt de nadruk op het aanpakken van de gedachten en gedragingen rondom de slaap. Belangrijke elementen daarbij zijn psycho-educatie over slaap, zelfregistratie, verminderen van fysiologische spanning, stimuluscontrole en slaaprestrictie. Het doel is het verbeteren van de slaapkwaliteit. De effectiviteit van CGT-i is groot: bij 70-80% van de mensen met slaapproblemen verbetert de efficiëntie van de slaap [6].
InTune Sleep Solutions is gespecialiseerd in het verbeteren van de slaap middels CGT-i. Er zijn programma’s beschikbaar voor de redelijke tot slechte slapers en voor mensen met wisseldiensten. Tijdens een gratis kennismaking kijken de slaapexperts wat ze jou kunnen bieden. In de programma’s wordt ingegaan op allerlei factoren die jouw slaap in de weg staan of juist kunnen bevorderen. Goed slapen werkt voor iedereen anders. Daarom helpen de slaapexperts om jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing te ontdekken.
Wil je meer informatie over CGT-i? Kijk dan op de website van Sleepmasters: www.sleepmasters.nl
Auteur: Cyntha Boogaart, o.a. psycholoog en slaapexpert bij https://sleepmasters.nlPublicatiedatum: 06-04-2022
Referenties:1. Tiseo, C., Vacca, A., Felbush, A., Filimonova, T., Gai, A., Glazyrina, T., … Sacco, S. (2020). Migraine and sleep disorders: a systematic review. The Journal of Headache and Pain, 21, 126.2. Sullivan, D. P., Martin, P. R., & Boschen, M. J. (2019). Psychological sleep interventions for migraine and tension-type headache: a systematic review and meta-analysis. Scientific Reports, 9, 6411.3. Riemann, D., & Perlis, M. L. (2009). The treatments of chronic insomnia: a review of benzodiazepine receptor agonists and psychological and behavioral therapies. Sleep Medicine Reviews, 13, 205-214.4. Spielman, A., & Glovinsky, P. The varied nature of insomnia. (1999). In: Hauri PJ (ed.), Case studies in insomnia (pp. 1-15). New York: Plenum Press.5. Gorgels, W., Knuistingh Neven, A., Lucassen P. L. B. J., Smelt, A., Damen-Van Beek, Z., … Van Venrooij M. (2014, juli). Slaapproblemen en slaapmiddelen. Geraadpleegd op 28 februari 2022 van, https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/slaapproblemen-en-slaapmiddelen6. Anderson, K. N. (2018). Insomnia and cognitive behavioural therapy-how to assess your patient and why it should be a standard part of care. Journal of thoracic disease, 10(Suppl 1), S94–S102. https://doi.org/10.21037/jtd.2018.01.35