Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl en wordt ook aanbevolen bij migraine. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zowel krachttraining als aeroob sporten een verbetering kan geven in de frequentie, intensiteit en duur van een migraineaanval [1-3]. Er zijn ook aanwijzingen dat intensiever sporten een groter effect oplevert [1, 3].
Daarnaast tonen studies aan dat regelmatig sporten niet minder effectief is dan het gebruik van bepaalde onderhoudsmedicatie voor migraine, zoals topiramaat. Sporten kan ook een goede aanvulling zijn als je wel al medicatie gebruikt tegen migraine [1].
Ook sporten die minder intensief zijn, zoals yoga, kunnen een positief effect hebben op migraine opleveren. Zo is er voor iedereen wel wat te vinden [1].
Niet alleen kan sporten direct zorgen voor migraineverlichting. Een indirect positief effect van sporten op migraine is het opwekken van een gevoel van controle over de eigen migraine. Hierdoor ervaren mensen minder ziektelast van hun migraine [4].
Er is geen vast sportschema te geven voor migraine; ieders migraine is anders. Wellicht is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen een goed startpunt. Deze adviseert minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig-intensief te sporten (in geval van migraine duursporten). Naar je eigen behoefte kan je natuurlijk voor meer of minder beweging kiezen.
Een goede manier om meer te bewegen is om het te integreren in je normale leven. Hierbij kan je denken aan het nemen van de trap in plaats van de lift of fietsen naar je werk in plaats van met de auto. Als je geen zin hebt om te gaan hardlopen, ga dan eens stoeien, dollen of uitbundig dansen met je kinderen. Wees creatief! Door lichaamsbeweging onderdeel te maken van je routine is het makkelijker om vol te houden.
Om te weten of sporten zinvol is bij jouw migraine, kan je op onderzoek uit gaan. Dit kan je als volgt doen:
In de eerste periode van drie maanden zonder sporten hou je jouw migraine bij in een papieren of digitaal hoofdpijndagboek. Dan start de tweede periode van drie maanden; je houdt nog steeds je migraine bij, maar nu met het toepassen van je nieuwe sportregime. Belangrijk is wel dat je zo min mogelijk andere aanpassingen maakt in je leven om de resultaten niet te beïnvloeden.
Na afronding van de tweede periode kan je beide periodes met vergelijken om te zien of in de tweede periode het sporten ook geleid heeft tot minder migraineaanvallen. Als dat zo is, dan pleit dat ervoor dat het sporten ook jouw migraine verbetert.
Auteur: Wardell Amerika, neuroloogPublicatiedatum: 01-04-2022
Referenties:1. Barber, M. and A. Pace, Exercise and Migraine Prevention: a Review of the Literature. Curr Pain Headache Rep, 2020. 24(8): p. 39.2. Lemmens J, De Pauw J, Van Soom T, Michiels S, Versijpt J, van Breda E, Castien R, De Hertogh W. The effect of aerobic exercise on the number of migraine days, duration and pain intensity in migraine: a systematic literature review and meta-analysis. J Headache Pain. 2019 Feb 14;20(1):16. doi: 10.1186/s10194-019-0961-8. PMID: 30764753; PMCID: PMC6734345.3. Woldeamanuel YW, Oliveira ABD. What is the efficacy of aerobic exercise versus strength training in the treatment of migraine? A systematic review and network meta-analysis of clinical trials. J Headache Pain. 2022 Oct 13;23(1):134. doi: 10.1186/s10194-022-01503-y. PMID: 36229774; PMCID: PMC9563744.4. Irby, M.B., et al., Aerobic Exercise for Reducing Migraine Burden: Mechanisms, Markers, and Models of Change Processes. Headache, 2016. 56(2): p. 357-69.