Illustration

Victoria Lakenman

De hoofdpijnaanvallen begonnen al op jonge leeftijd. Elke keer als die tijd van de maand kwam, lag ik dagenlang in bed van de menstruatiepijn, moest ik vaak overgeven en viel ik flauw. Ik was net 11 jaar toen dat voor het eerst begon. Tijdens mijn tienerjaren had ik eerlijk gezegd niet zo’n gezonde leefstijl. Ik sportte niet en at regelmatig chips en chocolade. Ik raakte onbewust verslaafd aan koolhydraten. Naarmate ik ouder werd, gingen de hoofdpijnaanvallen over op migraine. Geen enkel tablet hielp. Ik heb van alles gebruikt wat je bij de drogist kunt kopen, maar helaas; niks hielp.
En toch ben ik van hormonale migraine af gekomen. Dit was geen gemakkelijke reis. Het is een pad geweest van uitzoeken wat werkt en volhouden. In 2020 moest ik in verband met een buikwandoperatie mijn leefstijl radicaal omgooien. In die periode van de lockdown kon ik niet naar de sportschool, dus startte ik thuis met krachttraining. Ik lette op mijn voeding, maar ging vooral meer bewegen, elke dag wel een half uur tot een uur. Met alle beperkingen van die tijd lukte het mij toch om in totaal 7 kg op eigen kracht af te vallen. Ik voelde me fysiek beter, de aanvallen werden iets minder, maar waren wel nog elke maand aanwezig.

In oktober 2021 werd ik door een kennis uit mijn netwerk gewezen op de werking van omega 3 vetzuren en het effect op (hormonale) migraine. Haar dochter had dit ook al jaren, maar sinds zij met een hoogwaardig omega 3 vetzuren supplement was gestart, waren haar PMS klachten waaronder migraine na een aantal maanden over. Ik was sceptisch; ik had immers al zoveel geprobeerd. In januari 2022 spraken we elkaar weer en besloot ik het te proberen. Ik merkte na 2 maanden dat mijn migraine uitbleef. Toeval dacht ik. Totdat ik de maand erna ook geen migraine kreeg en het zo doorging.
 
Ik ging daarbij beter letten op mijn voeding door suikerrijke en bewerkte producten te minderen en verruimde inname van groente van 400 gram naar 500-700 gram per dag. Ook startte ik met sporten, 3 keer per week. Direct nadat ik mijn kinderen naar school bracht, fietste ik door naar de sportschool. Een gezonde gewoonte en het hield me gemotiveerd. 

Na mijn eigen ervaring met een fysieke en mentale transformatie ben ik gestart met de opleiding tot orthomoleculair therapeut. Dit kwam ook voort vanwege mijn passie voor het werken met gezondheid en de medemens helpen een gezonder leven te leiden door te werken aan preventieve, in plaats van reactieve, gezondheid. 

Ik ben van mening dat de combinatie van factoren die ik hierboven heb genoemd ervoor hebben gezorgd dat de hormonale migraine uitblijft. Ik ben met name blij met het inzicht wat ik kreeg ten aanzien van de omega 6:3 balans. Omega vetzuren zijn een gezond vetzuur voor jouw brein. Het klinkt dan ook logisch dat dit een goede voeding is om het brein te ondersteunen.
 
Nu ik zelf het effect merk, wil ik niet meer zonder. Des te meer omdat ik hoogsensitief ben en extra gevoelig bent voor interne en externe prikkels. Hier speelt ADHD mogelijk ook een rol (wordt dit jaar bij mij onderzocht).
Kortom: er is geen quick fix, maar het is zeker haalbaar om van migraineaanvallen af te komen als je jouw leefstijl aanpast en de juiste voeding en voedingsstoffen binnenkrijgt.