Illustration

Petra de Ryck

Nu was ik altijd wel iemand die hoofdpijngevoelig was, maar mijn manier van leven was dan ook niet de gezondste geweest. Bij de geboorte van mijn dochter 16 jaar geleden veranderde de hoofdpijn in iets anders en kreeg ik migraine …
De volgende 15 jaar was een eindeloze zoektocht naar wat ik allemaal kon proberen om deze migraine te overwinnen in combinatie met chronisch medicatie gebruik. Sommige dingen werkten tijdelijk maar na een tijdje was ik terug bij af. Waarschijnlijk een bekend verhaal voor veel migrainepatiënten. Toch had ik op de een of andere manier wel altijd het gevoel dat er een moment zou komen dat ik terug in de ‘drivers seat’ zou komen. 
De verandering begon toen ik 3 jaar geleden kPNI ging studeren. Deze studie is een integratieve wetenschap die niet alleen psychologie, neurologie en immunologie, maar ook evolutiebiologie, voeding en bewegingswetenschappen met elkaar combineert. 
Geleidelijk aan veranderde mijn manier van denken en kreeg ik het inzicht dat mijn migraine misschien wel te maken had met een tekort aan energie in mijn brein; ondanks dat ik al zoveel had aangepast en afgebouwd. Ook had ik niet het gevoel dat ik zo’n extreem druk leven had in vergelijking met vroeger. Wel realiseerde ik me dat ik ook al meer dan 15 jaar vermoeid was.  Ik begon op een meer gestructureerde manier een aantal dingen consequent door te voeren, waarbij de grootste verandering het ketogeen dieet was. Voor de eerste keer voelde ik dat ik weer controle kreeg. De aanvallen kwamen minder vaak, duurden minder lang en werden minder intens. Wat een doorbraak, maar ik was er nog niet! 
Ik leerde al snel dat het ene ketogeen dieet het andere niet is en onder begeleiding van het Ketogeen Instituut leerde ik mijn ketogeen dieet aan te passen aan wat werkte voor mij: een ketogeen dieet zonder gluten, bewerkte producten en zuivelproducten bleek voor mij de juiste basis te zijn. 
Maar er was nog meer werk aan de winkel… Ik moest nog een aantal andere ‘roadblocks’ zien te overwinnen. Ik moest mijn migraine medicatie echt beperken tot een minimum.
Wat ik ook leerde in mijn kPNI opleiding, was dat er bij chronische pijnklachten ook vaak een soort van pijn sensitisatie optreedt. Hierdoor word je steeds gevoeliger voor prikkels (geuren, licht,…) en kun je sneller en/of nog meer pijn ervaren. Een soort verkeerde programmering die je ontwikkelt.
Nu was er bij mij wel veel in de war geraakt na 15 jaar chronische pijn. Ik leerde dat ik ook een enorme angst ontwikkeld had om die pijn te voelen waardoor ik te snel naar mijn medicatie greep. Ook dat moest veranderen want ik had intussen begrepen dat niets optimaal zou werken als ik mijn medicijngebruik niet ging aanpakken.
Gelukkig kan zo’n gevoelig pijnsysteem ook terug “gerewired” worden met de juiste inzichten, professionele hulp en een beetje geduld.
Ik kan zeggen dat ik mij sinds kort weer in controle voel en me niet langer een slachtoffer voel van mijn migraine. Voor mij was de start van mijn herstel het ketogeen dieet wat me in staat stelde om de andere minder overduidelijke factoren ook aan te pakken. 
Wat ik terugkreeg als geschenk voor al mijn moeite? Ik heb mijn energie terug die ik al zo lang kwijt was, mijn focus en opeens kan ik mij weer makkelijker namen en dingen herinneren!
Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan motiveren om het heft in eigen handen te nemen. Iedere migraine en ieder mens is anders. Maar ik geloof er echt in dat de juiste combinatie van leefstijlfactoren en begeleiding de juiste oplossing is!