Illustration

Pascal Toussa

Op de middelbare school had ik wel eens last van migraine maar dat verdween meestal vanzelf. Met name in de bovenbouw van het gymnasium bij stressmomenten rondom schoolexamens was dit het geval.
In juli 2006 werd mijn oudste dochter geboren. Ik was toen mede-eigenaar van een modezaak en 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met de winkel. Ik had iedere dag hoofdpijn en paracetamol hielp niet. De huisarts dacht dat het met stress te maken had en adviseerde me rust en paracetamol te nemen. Een vriend van mij was osteopaat. Hij stelde voor dat ik eens langs kwam voor een intake en een eenvoudige behandeling. Ik weet nog dat ik bij hem zat te wachten in de ontvangstruimte. Blijkbaar was ik vervolgens buiten bewustzijn geraakt in de praktijk van mijn bevriende osteopaat en werd ik met spoed naar de Eerste Hulp gebracht waar mijn hartslag en bloeddruk gevaarlijk laag bleken. 
Een MRI scan wees uit dat er een goedaardige tumor in een van de hersenkamers zat. De grote hoeveelheid vocht die zich in mijn hoofd had opgehoopt zorgde voor de hoofdpijn die ik al een tijd ervaarde. Gelukkig kon ik met succes worden geopereerd: de tumor was verwijderd zonder iets vitaals te raken. Er restte alleen wat littekenweefsel rondom het geopereerde gebied. Van de twee weken vanaf het bezoek aan mijn vriend de osteopaat tot na de operatie weet ik zelf niets meer; ik werd geopereerd en wel wakker op een ziekenhuisbed in Tilburg!
Sinds de operatie heb ik vaak last van migraine. Na allerlei medicatie geprobeerd te hebben (neusspray, injecties, pilletjes), was ik uiteindelijk tevreden met Relpax 40mg. Deze neem ik in zodra ik een aanval voel opkomen. De laatste jaren heb ik ongeveer drie keer per week een aanval van migraine. Het gehele leven van mij en mijn gezin staat in het teken van migraine: visite op zaterdag bijvoorbeeld betekent rust op vrijdag en uitrusten op zondag.
Iedere migraineaanval kondigt zich op exact dezelfde wijze aan: een stekende pijn bij mijn rechter wenkbrauw. Vervolgens trekt deze pijn als een band rondom mijn hoofd. Wanneer ik te laat ben met de medicatie kan een aanval 12 uur aanhouden. Dan hou ik ook niets binnen vanwege de pijn. Mijn vrouw heeft zelfs twee keer de ambulance moeten bellen, omdat de pijn zó hevig was. Uiteraard konden zij niets voor mij betekenen en moest de migraine vanzelf over gaan met slaap. De dag na een migraineaanval staat bij mij in het teken van bijkomen en uitrusten.
Acht jaar geleden heb ik tijdens een aanval van migraine tijdelijke uitval van mijn taalcentrum gehad, waarbij ik van het ene op het andere moment objecten en mensen niet meer kon benoemen. Mijn uitval duurde ongeveer 12 uur en was erg beangstigend. Gelukkig bleef het bij die ene keer.
Op advies van de neuroloog ben ik een dagboek gaan bijhouden waarin ik noteerde wanneer ik een migraineaanval had en wat ik die dag had gedaan, gegeten en gedronken. Hiermee hoopten we een oorzaak te kunnen vinden voor mijn hoge frequentie migraineaanvallen. Maar helaas heeft het hoofdpijndagboek niet geholpen om deze oorzaak te vinden. Volgens de neurochirurg was het littekenweefsel de grootste boosdoener. Volgens hem was de enige oplossing om dit het litteken middels een operatie te verwijderen. Met alle risico’s van dien. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om niet te laten opereren. Ik had me neergelegd bij een leven met migraine en medicatie. Ieder kwartaal laat ik mijn bloedwaarden onderzoeken en in de wintermaanden krijg ik extra vitamine D.
Drie maanden geleden besloot mijn vrouw om samen met mij een koolhydraatarm keto dieet te gaan volgen. Dat was in eerste instantie om wat kilo’s kwijt te raken; inmiddels woog ik 97 kg en wilde graag terug naar de 87 kg van tien jaar geleden. Mijn overgewicht was goed te verklaren: sporten deed ik al lang niet meer, ik dronk zo’n vier glazen frisdrank per dag, at elke avond een bak chips leeg en wist daarnaast nog een paar keer per dag de weg naar de snoepla te vinden. 
Het ketogeen dieet beviel me goed. Naast de overheerlijke maaltijden is mijn lekkere trek als sneeuw voor de zon verdwenen. Na drie maanden ben ik 11 kg afgevallen, en voel ik me fitter en vrolijker dan voorheen. Maar wat schetste mijn verbazing: door deze gezonde leefstijl heb ik nu nog maar één keer per maand een migraineaanval! Dankzij de verbetering van mijn migraine kan ik weer genieten van de mooie momenten samen met mijn gezin, vrienden en collega’s. Zonder angst voor migraine te moeten leven maakt mij een leukere echtgenoot, vader, collega en vriend.
Ik kan niet beloven dat ik nooit meer een lekkere snack of een colaatje zal bestellen op het terras, maar deze nieuwe, gezonde manier van leven bevalt mij zéér goed! Gezond eten heeft niet alleen wonderen verricht voor mijn migraine, maar ook op mijn fysieke en mentale gestel. Daarom kan ik iedereen, maar mensen met migraine in het bijzonder, een gezonde voeding van harte aanraden.