Illustration

Marjolijn van der Schoot

Vanaf mijn pubertijd heb ik regelmatig last gehad van migraine. Mijn migraine verergerde toen ik in een zeer stressvolle periode belandde. Hoewel ik de ernst van deze klachten weet aan de stress die ik ervaarde, werden de aanvallen niet minder. Integendeel, zelfs ze werden alleen maar erger. 
Ik heb toen verschillende behandelingen geprobeerd bij de neuroloog, osteopaat en psychosomatisch fysiotherapeut. Ook nam ik dagelijkse medicijnen. Niks leek echt goed te werken. Op het dieptepunt had ik wekelijks een migraineaanval en dagelijks hoofdpijn, waardoor ik ook nog verslaafd raakte aan paracetamol. 
Ook buiten de aanvallen beheerste migraine mijn leven; ik pakte veel rust, maakte niet teveel afspraken in het weekend, sprak op een doordeweekse avond al helemaal niet af, etc. Hoewel ik in die periode ook leuke dingen heb gedaan, was er altijd die angst voor een nieuwe aanval. Na een drukke dag kwam die meestal ook. 
De oplossing kwam toen ik besloot wat aan mijn overgewicht te doen. Ik ben begonnen bij een personal trainer. Drie keer per week sporten en streng op voeding letten. Helaas hielp dat mij niet om af te vallen. 
Toen stelde de trainer voor om naar de oorzaak van mijn migraine te gaan zoeken; als ik daar vanaf kon komen, dan zou het afvallen ook beter gaan. Tegen die tijd was ik al aardig wanhopig en werd dan ook bijna boos hij dat zei: " Ja, maar hoe dan?!", was mijn reactie. Ik had tenslotte al zoveel geprobeerd. Zijn optie was om het exclusie dieet te proberen. Hierbij eet je vier weken lang geen gluten en zuivel. Als dat werkt, dan voeg je vervolgens weer één van de twee toe om te kijken of je daar op reageert. 
Zo gezegd zo gedaan. En dat bleek de gouden oplossing. Na vijf dagen het dieet toegepast te hebben, wist ik niet wat mij overkwam; ik had al vier dagen geen hoofdpijn gehad! Na vier weken zonder hoofdpijn of migraineaanval besloot ik om zuivel weer toe te voegen aan het dieet. Per slot van rekening leek een heel leven zonder kaas mij echt een slecht plan. Nou binnen vijf minuten na het eten van zuivel was het raak: aura's, barstende koppijn en overgeven. Ik had de oorzaak gevonden! Hoewel het jammer is van de zuivel, laat ik graag de kaas staan voor een leven zonder migraine. 
Nu ben ik zes jaar verder en heb ik zoveel van mijn dromen waar kunnen maken. Doordat ik geen last meer had van migraine lukte het mij eindelijk om af te vallen. Daarnaast ben ik ook hartstikke sportverslaafd geworden; Ik heb halve marathons gelopen en heb mijn droomreis naar Mount Everst 1st Basecamp kunnen maken. Daarnaast is het hele leven veel vrijer. Zo heb ik geen constante angst meer voor een aanval en kan ik ook ongestraft mijn hele weekend vol plannen. 
Ik kan iedereen aanraden om het exclusie dieet te proberen. Indien je dat spannend vind, zoek dan vooral hulp van een voedingsdeskundige.