Illustration

Marina Boeser

Toen ik 17 was, ontwikkelde ik migraine. De hoofdpijn verdween wanneer ik ging slapen of een aspirientje nam. Naast de hoofdpijn, viel het me op dat ik minder energie had dan mijn leeftijdsgenoten. Rond mijn 40e veranderde de migraine; de hoofdpijn ging niet meer weg na een nacht slaap of een aspirientje. Ook de vermoeidheid nam toe, waardoor ik mijn energie over de dag moest verdelen. Een vriendin raadde me aan om bij de huisarts een triptaan te vragen, een medicijn speciaal voor migraine. De huisarts gaf me vervolgens deze triptaan zonder verder te vragen. De triptaan hielp gelukkig erg goed. 
Rond mijn 50e werden mijn migraine en vermoeidheid chronisch; ik moest iedere middag naar bed om te slapen. Sport gaf vaak migraine en werken ging ook niet meer. Volgens de neuroloog had ik klassieke migraine. Volgens hem was de behandeling met triptanen goed en verder kon misschien acupunctuur nog helpen. 
We zijn verhuisd toen ik 54 jaar was. Na deze drukke periode was de energie volledig weg en had ik bijna dagelijks migraine. Door dit alles moest ik stoppen met vrijwilligerswerk. Gelukkig kwam ik bij een arts die naar mijn klachten luisterde. Hij vroeg veel onderzoeken aan, waaronder een voedselintolerantietest. Uit dit onderzoek bleek dat ik niet tegen gluten en tarwe kon. Daarop ben ik gelijk gestopt met het eten van o.a. brood en pasta. 
Na ongeveer twee maanden verbeterde mijn migraine; ik had minder vaak aanvallen en deze waren ook minder heftig. Er werd mij aangeraden voorzichtig te zijn met de kunstmatige smaakversterker ‘mononatriumglutamaat’ (E-621, ook wel MSG genoemd). Toen ik hierop ging letten, bleek dit bij mij ook hoofdpijn te veroorzaken. Ik stopte met het eten uit pakjes en zakjes, wat betekende dat ik bijvoorbeeld geen soep, bouillonblokjes en sausjes meer nam. 
Na deze aanpassingen van mijn dieet, merkte ik dat mijn energie toenam. Hierdoor kon ik weer kon sporten. Het was een openbaring te ontdekken dat je gezondheid sterk kon beïnvloeden door anders te eten. Tegelijkertijd vond ik het onbegrijpelijk dat dit bij veel zorgverleners onbekend is. Omdat ik het belang van een goede leefstijl op de gezondheid met meer mensen wilde delen, heb ik me op 56-jarige leeftijd aangesloten bij stichting Patiënt & Voeding. Zo ben ik in contact met dr. Ilona Wilmont, onderzoeker en zelf epilepsiepatiënt. 
Tijdens de eerste corona-lockdown bedachten we dat er onderzoek moest komen naar migraine en het keto dieet (geen suiker, veel vet). In september 2020 ben ik daar zelf mee begonnen: vier weken keto (dagelijks minder dan 50 gram koolhydraten en 65-75% vet), vervolgens twee weken koolhydraatarm (dagelijks 50 tot 130 gram koolhydraten per dag), gevolgd door nog eenzelfde cyclus van keto en koolhydraatarm dieet. 
Met keto voelde ik me erg goed; ik had meer energie en minder migraine. Met meer koolhydraten voelde ik me weer duffer. Na een aantal maanden kreeg ik helaas weer vaker hoofdpijn. Omdat ik veel meer room, kaas en boter at, vreesde ik dat het door de zuivel kwam. Sinds ik hiermee ben gestopt, voel ik me weer veel beter!
Op het moment van schrijven ben ik projectleider ‘Migraine’ bij stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’. We hebben een Facebookgroep ‘Migraine en leefstijl’, waar zich al veel mensen bij hebben aangesloten. Daar zullen ook de resultaten bekend worden gemaakt van ons onderzoek naar het effect van het keto dieet op migraine. Het vervolgonderzoek hierop is al gepland. 
Door mijn dieet aan te passen, kan ik weer normaal leven: ik kan weer sporten, hoef niet meer bang te zijn dat ik afspraken af moet zeggen, etc. De migraine is er nog wel. Deze komt nog opzetten door te laat eten, verandering van dagritme, slecht slapen en stress. Echter, dankzij mijn nieuwe voedingspatroon treedt de migraine nu minder vaak op, is korter en minder heftig. Ik hoef nog maar zelden nog in een donkere kamer te liggen. De tijd en energie die ik besteed aan het klaarmaken van het eten, krijg ik dus ruimschoots terug in gewonnen tijd en kwaliteit van leven. 
Faceboekgroep ‘Migraine en leefstijl’