Illustration

Marieke de Zwaan

Het is 2007: mijn man wordt gevraagd om voor zijn werk naar het buitenland te verhuizen. We besluiten samen om dit avontuur aan te gaan. Ik zeg mijn baan als projectarchitect op en we verhuizen naar Houston.
De zomer in Texas is warm. Ik word wakker met lichte hoofdpijn. Mijn man is al naar zijn werk en onze 3 jongens krioelen om mij heen. Ik voel de kramp in mijn nek opkomen en weet wat mij die dag te wachten staat. Gelukkig heb ik mijn voorraad migraine medicatie meegenomen uit Nederland.
Diezelfde middag heb ik afgesproken met een aantal vriendinnen in het park. Als niet veel later iemand naar mij toe komt om me wat te vragen, word ik overspoeld door een overweldigende paniekaanval; mijn hoofd bonkt. Ik begin te zweten, te trillen en voel me verschrikkelijk. Out-of-the-blue pak ik mijn spullen, zoek ik de jongens bij elkaar en vertrek naar huis. 
Eenmaal thuis neem ik mijn medicatie en duik ik onder de wol. Met de dekens over mijn hoofd en de gordijnen dicht hoop ik snel in slaap te vallen. Een paar uur later zakt mijn hoofdpijn weg en begin ik mij weer iets beter te voelen.
Deze dag ervaar ik als het dieptepunt in mijn radeloosheid. De laatste jaren loop ik rond met chronische migraine en slik ik dagelijks medicijnen. De lijst aan vage klachten neemt daarbij toe. Is er dan niet iets wat zou kunnen helpen? Deze paniekaanval heeft mijn ogen geopend; er moet iets veranderen.
Ik besluit om me meer te gaan verdiepen in voeding en raak betrokken bij het opzetten van een groentetuin in Perth, Australië. Ik kom in contact met een toegewijde gemeenschap van ouders, leraren, boeren, artsen en wetenschappers, die de gezondheid van de mens en de aarde benaderen vanuit een holistisch perspectief. Er gaat een wereld voor me open. Is er misschien toch een oplossing voor mijn chronische migraine?
Ik elimineer al het bewerkte voedsel uit mijn voedingspatroon en leg de focus op veel verse voeding van gezonde bodem. Twee maanden gaan voorbij en de lichamelijke veranderingen zijn merkbaar; ik heb veel meer energie en mijn migraines zijn minder frequent.
In Rio de Janeiro verdiep ik me in alles wat met cultuur, tijdsgeest en onze manier van leven te maken heeft. Eenmaal terug in Nederland volg ik een opleiding tot integraal leefstijl- en vitaliteitscoach. Mijn gezondheid maakt enorme sprongen en ik raak volledig van de migraine medicatie af. En dat zonder sportscholen, diëten of tussenkomst van een arts! Dankzij gezonde voeding is mijn migraine verdwenen en heb ik mijn leven weer terug.
Er zijn zoveel mensen die kampen met vage chronische klachten. Ze doen er van alles aan om ervan af te komen, maar tevergeefs. Met mijn boerengenen en academische benadering, heb ik het nu mijn missie gemaakt om jong en oud te leren hoe zij toe kunnen werken naar een optimale gezondheid en balans. Simpelweg genieten met het gezin aan de keukentafel of van vrije dagen en vakantie.
Inmiddels werk ik al 10 jaar als coach, voedingsadviseur en spreker voor bedrijven, (internationale) scholen en particulieren, in binnen- en buitenland. Met mijn bedrijf ‘Pomme Sustainable Lifestyle’ draag ik nu mijn steentje bij aan een gezonde toekomst. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor onze kinderen!
Pomme Sustainable Lifestyle