Illustration

Ester Braat

Vanaf een jaar of 20 ben ik bekend met hoofdpijnen, en periodes van duizeligheid zo’n 6 à 10 keer per jaar; een combinatie van spanningshoofdpijn en migraine. De trigger was vaak een pijnlijke nek en rug of emotionele spanning. Ook werd ik al vanaf de kindertijd geplaagd door buikklachten en soms maagkrampen. Vroeger bij ons thuis waren we bekend met ‘aandoeningen’: mijn vader is diabeet en hartpatiënt, en op één of andere manier hebben mijn twee zussen en ik altijd in genezing geloofd door voeding. 
Toen ik 24 was, kreeg ik last van hartkloppingen en een maagontsteking. Mijn huisarts schreef bètablokkers en maagzuurremmers voor, die ik gewoon altijd zou moeten slikken. Toen wist ik het zeker: ik moest zelf op onderzoek uit.
Ik dook in de voedingsleer en heb inmiddels meer dan 300 boeken over voeding, genezing en supplementen gelezen. Ik heb werkelijk bijna alles geprobeerd, tot en met 20 dagen wortelsap- en watervasten. Ik volgde o.a. de leer van dr. Gerson, ooit ontwikkeld als anti-migraine dieet, en voelde me daarna het best bij een vrijwel veganistisch, glutenvrij dieet. 
Langzaam verdwenen mijn buik- en maagklachten, en mijn hooikoorts. Ook kreeg ik meer energie. Helaas bleven mijn migraineaanvallen. Deze werden zelfs erger rondom de overgang met 46 jaar. Later kreeg ik ook nog tinnitus en pijnlijke rugspieren. Paracetamol hielp nauwelijks tegen de migraine en van Sumatriptan kreeg ik helaas neuralgie in mijn voeten. Elke maand had ik wel twee dagen dat ik plat op bed lag met een teiltje naast me. Ik had het meeste last van ‘de klem’ op mijn rechter-achterhoofd en achter mijn rechteroog. Op bed werd ik onzeker, bang dat ik niet meer zou kunnen werken en voelde me schuldig dat ik niet bij mijn kinderen kon zijn. 
Ik vroeg me af wat ik fout deed, wat de reden was dat ik wéér migraine had. En op migrainevrije dagen was ik bang dat ik het wéér zou krijgen. Elk feestje, diploma-uitreiking, school-uitje van de kids dat ik op bed lag maakte me gelukkig dankbaar voor de momenten waar ik wél bij kon zijn én vastberaden om genezing te blijven zoeken.  
Vier jaar geleden kwam het boek ‘Medical Medium’ (MM) van Anthony William op mijn pad. Een godsgeschenk; eindelijk werd klinkklaar uitgelegd wat de oorzaak van migraine, duizeligheid en tinnitus is. Dit begrip was al een enorm cadeau. In de jaren daarna ben ik ‘sleutels’ gaan integreren, zoals selderijsap, blauwe bessen, spinazie, zoethoutthee, methyl-folate, B12. Uiteindelijk ben ik vrijwel eiwit- en vetvrij gaan eten. Over eiwitten bestaat wereldwijd een verkeerd beeld, want ik eet wél heel veel aminozuren uit groente en fruit, waar eiwitten uit zijn opgebouwd (lees: De Eiwitleugen). 
In de boeken van Anthony William (o.a. ‘Cleanse to Heal’ en ‘Liver Rescue’) legt hij tot in detail de relatie uit tussen bepaalde virussen die we bij ons dragen en de lever, emotionele spanning en migraines. In zijn boeken, podcasts en video’s benadrukt hij dat je altijd kunt genezen. Miljoenen mensen volgen zijn adviezen en genezen van de honderden aandoeningen. 
Vanaf de eerste maand dat ik compleet de MM-adviezen volg, en dan ook geen cafeïne drink of eet, werden mijn migraines en neuralgie lichter. Dat betekende dat de migraineaanval eerst wel twee dagen duurde, maar zonder overgeven. De keer daarop was het één heftige dag. De volgende keer kon ik wel iets eten. En de laatste keren heb ik bijvoorbeeld vanaf de middag echt stevige hoofdpijn, maar kan ik op bed wel TV kijken, eten en is het die ochtend daarop weg. Ik voel dat er ‘iets verschoven is’, en dat ik elke maand nog helderder, sterker en zelfverzekerder word. Dit succes duurt nu al negen maanden.
Ik heb de afgelopen 25 jaar zoveel geprobeerd: acupunctuur, osteopathie, houdingstherapie, slaaphygiëne, etc. De sleutel bleek echter toch voeding. Soms denk ik: “Had ik dit maar eerder geweten”, maar de migraines hebben mij ook een niveau van dankbaarheid en mildheid gegeven die mijn leven rijker maken.
Mijn beste tip: duik in de boeken van Anthony Williams en geef je lijf een kans om écht te herstellen.