Illustration

Cynthia Janssen

Mijn naam is Cynthia, ik ben 34 jaar en werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Sinds mijn puberteit had ik regelmatig last van migraine. Ongeveer elke twee à drie maanden had ik een aanval. Dat betekende voor mij, elke keer weer, drie hele dagen in het donker op bed. Zoveel mogelijk slapen op een dag en hopen dat deze dagen snel over waren. 
Echter, ik had ook last van hormoonschommelingen. Hiervoor kwam ik 15 jaar geleden uiteindelijk terecht bij de gynaecoloog. Deze stelde 5 jaar later pas de diagnose polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Na veel soorten anticonceptie te hebben geprobeerd, concludeerde ik dat al die verschillende soorten hormonen niets voor mij konden doen. Ook kreeg ik door die middelen juist vaker migraine. 
Op een gegeven moment was ik elke maand drie dagen uitgeschakeld. Naast de hormoonschommelingen, die veel invloed hadden op mijn gedrag en humeur, had ik ook last van andere vage klachten: buikpijn, een opgezette buik na het eten, abnormale stoelgang en regelmatig hartkloppingen. 
Je hoort vaak ‘rust en regelmaat’ als advies. Dit was voor mij niet echt een optie door mijn werk. Ik werkte namelijk onregelmatig. Nachtdiensten zijn bij uitstek een uitlokkende factor voor migraine. Maar deze factor kon ik dus niet wegnemen. 
Na lang online onderzoek kwam ik erachter dat veel vrouwen baat hadden bij een koolhydraatarm dieet om de klachten van PCOS te verminderen. Ook las ik dat veel vrouwen hierdoor minder migraine hadden, waarvan sommige zelfs helemaal niet meer. Ik ben begonnen aan de hand van ‘TheNewFood’. Zij hebben duidelijke weekmenu's en verschillende thema boekjes. 
De eerste week afkicken van suiker was niet leuk. Dan besef je pas hoe slecht suiker eigenlijk is voor je lichaam. Maar ik had ik nooit verwacht wat er toen gebeurde: na die eerste week begon ik alleen maar op te knappen. Zo viel ik viel een paar kilo af, had ik meer energie en sliep ik beter dan voorheen. Maar het allerbeste was dat ik vanaf de eerste dag koolhydraatarm eten geen migraine meer had! Inmiddels is het 1,5 jaar geleden dat ik ben begonnen met koolhydraatarm eten. Tussendoor heb ik nog wel een paar weken veel koolhydraten gegeten. Toen lag ik gelijk weer drie dagen op bed met migraine. 
Door suikers toe te voegen aan mijn dagelijks eetpatroon, krijg ik last van hartkloppingen. Als ik brood of pasta eet, krijg ik veel last van mijn buik. Doe ik dit meerdere dagen achter elkaar, dan komt de migraine daar dus weer bovenop. Dit was reden genoeg voor mij om heerlijk koolhydraatarm te blijven eten en te genieten van een migrainevrij bestaan. 
Dit alles bewijst voor mij dat de invloed van voeding op je lichaam enorm is. Ik geloof dat er voor iedereen een leefwijze bestaat, waardoor zijn of haar migraine zou kunnen verdwijnen.