Illustration

Céline Leeuwestein

Toen ik een jaar of 15 was, kreeg ik regelmatig last van hoofdpijn en migraine. Aanvankelijk meerdere keren per maand en na de puberteit ging dit over naar eens in de zoveel weken; in elk geval rond mijn menstruatie en soms ook tussendoor. Wanneer de migraine opspeelde, lag ik zo’n drie dagen in bed, met het raam wagenwijd open om tocht te creëren en een koud washandje - of mijn eigen ijskoude handen - over mijn hoofd. 
Bij mij begonnen de aanvallen vrijwel nooit met een aura, maar wel met dorst, veel moeten plassen, gapen, ‘een warm hoofd’ en verhoogde prikkelgevoeligheid. En soms werd ik direct wakker met een zeurende hoofdpijn, welke steeds erger werd en op een gegeven moment over zou gaan in kloppen. Dit had regelmatig overgeven tot gevolg. 
Paracetamol en ibuprofen hielpen vaker niet dan wel, maar toch bleef ik het innemen, want ‘je weet maar nooit’. Later ben ik overgestapt op ‘Excedrin’, wat gewoon bij de drogist te verkrijgen is. Dit middel hielp vaak wel om de migraine wat te verlichten en zorgde dat ik toch een paar uurtjes uit bed kon. 
Ik ben nooit naar de huisarts gegaan voor medicatie voor migraine, want dat leek me vooral rommel met nare bijwerkingen, welke toch niets aan de oorzaak zou doen. En de migraine ging gelukkig na een paar dagen weer over en bleef meestal wel een paar weken weg. Ondanks dat het soms erg vervelend en frustrerend was, kon ik er wel mee leven. Bovendien had ik het gevoel dat ik er toch niet echt iets aan kon veranderen.
Ik was dan ook niet heel bewust bezig met ‘vechten tegen’ of het zoeken naar oplossingen voor de migraine. Het was opvallend dat ik tijdens mijn 1,5 jaar durende wereldreis met mijn vriend maar één migraineaanval had gehad; uiteraard volledig tegen mijn verwachtingen in. 
Eerst dacht ik dat het kwam doordat ik gestopt was met de anticonceptiepil, maar eenmaal thuis kwamen de migraineaanvallen weer terug. Zelf heb ik sterk het vermoeden dat de verbetering van mijn migraine te maken had met het constant buiten leven en veel in de natuur zijn. In elk geval was het voor mij duidelijk dat migraine niet alleen een genetisch of hormonaal verhaal was, maar dat leefstijl ook een belangrijke rol speelde.
Sinds mijn terugkomst in Nederland twee jaar geleden, heb ik steeds meer interesse ontwikkeld in holistische gezondheid en zowel een persoonlijke als spirituele groei doorgemaakt. Door mijn opleiding en werk als psycholoog had ik al aardig wat kennis rondom gezondheid, maar daarnaast heb ik ook veel geleerd door platformen zoals ‘Ikihealth’ en ‘Leef Bewust’ en ben ik stapsgewijs veranderingen in mijn leefstijl gaan toepassen. Denk aan meer ‘mindful’ leven, veel buiten zijn, gebruik van supplementen (zoals omega 3, vitamine k2 en d3), zoveel mogelijk vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het flink verminderen van koolhydraten. Door dit alles ging ik me steeds fitter voelen en werd ook de migraine minder. Echter, af en toe bleef het nog komen. 
Sinds een halfjaar drink ik elke ochtend als eerste een groot glas water, met daarin 2 theelepeltjes SOLE oplossing en een beetje Ascorbinezuur (vitamine C poeder) als tegenhanger voor de zoute smaak [1]. Dit lijkt voor mij dé oplossing te zijn: ik ben ondertussen alweer 6 maanden migrainevrij! En hoofdpijn heb ik alleen nog een enkele keer gehad nadat het iets te gezellig was geworden op een feestje ;)

1. SOLE is een oplossing van Keltisch Zeezout in water. Dit kun je maken door een potje te vullen met 1/3 deel Keltisch Zeezout en 2/3 deel water. Goed schudden en roeren tot het zout oplost. Eventueel kan als alternatief Himalayazout gebruikt worden.