De waarschuwingsfase van migraine, ook wel 'prodromale fase' genoemd, begint tot drie dagen voor het ontstaan van de hoofdpijnfase. Veelvoorkomende klachten hierbij zijn vermoeidheid, stemmingsverandering, trek in bepaald voedsel ('craving'), geeuwen, gevoelige spieren en lichtschuwheid. Deze fase wordt mogelijk veroorzaakt door activatie van verschillende hersenstructuren, zoals de hypothalamus, hersenstam, het limbische systeem en bepaalde gebieden van de grijze stof [1]. Het is onduidelijk hoeveel mensen met migraine een prodromale fase ervaren [2].
Tijdens de aurafase treedt een 'aura' op. Een aura is een veelal typische gewaarwording, zoals het zien van bewegende schitteringen ('flikkerscotoom'), optrekkende tintelingen ('paresthesieën') of moeite met praten ('afasie'). De klachten kunnen tot een uur duren en herstellen volledig. De aurafase kan binnen een uur gevolgd worden door de hoofdpijnfase [3]. Deze fase wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontladingsgolf die langzaam over de grijze stof beweegt ('cortical spreading depression'). Ongeveer een derde van mensen met migraine heeft een aurafase [1].
De hoofdpijnfase bestaat uit een forse, vaak eenzijdige, kloppende hoofdpijn met eventueel misselijkheid, braken, en schuwheid voor licht, geluid of geuren. De hoofdpijn kan vier uur tot drie dagen duren. Deze fase wordt waarschijnlijk veroorzaakt door prikkeling van pijnreceptoren van de hersenvliezen en activatie van het 'trigeminovasculaire complex' [1]. Hoewel migraine bekend staat om de hoofdpijn, treedt deze niet bij iedereen op; ongeveer 0,2% - 3,2% van mensen met migraine hebben een aurafase zonder hoofdpijnfase [4].
De herstelfase, ook wel 'postdromale fase' genoemd, treedt uren tot dagen op na de hoofdpijnfase en duurt gemiddeld 18 tot 25 uur. De meest voorkomende klachten hierbij zijn vermoeidheid, zwakte, moeite met denken, stemmingsveranderingen, aanhoudende hoofdpijn, licht gevoel in het hoofd en maag-darm klachten. Aangezien symptomen uit deze fase overeenkomen met die van de waarschuwingsfase, wordt gedacht dat dezelfde hersenstructuren hierbij een rol spelen. De herstelfase treedt bij ongeveer 81% van mensen met migraine op [5].