Column

Vertraag om te versnellen

Die donkere dagen, het slechte weer. Knus met een dekentje op de bank. Kaarsjes aan. Heerlijk! Ik kan ervan genieten. De tijd van het jaar om naar binnen te keren. Zowel letterlijk door je huis in te gaan, als figuurlijk; namelijk in jezelf. Onderzoek wat er van binnen in jou speelt. 
Naar binnen keren betekent niet alleen maar niks doen en stil zijn. Het betekent de rust in jezelf opzoeken en reflecteren. Het betekent jezelf de juiste vragen stellen. Welke gedachten je bezighouden. Reflecteer op het afgelopen jaar en kijk vooruit. Stel doelen, waar wil je naar toe. Wie wil je zijn en wat heb jij daarvoor nodig.
In stilstaand water zie je een reflectie. In een chaotische zee gaat al je energie naar overzicht krijgen, koers houden en ervaar je weerstand. Dan kosten dingen je veel energie. Het voelt als vechten tegen de bierkaai. Wanneer je in rustig vaarwater zit, laat je je meevoeren door de stroming. Dan ontstaat beweging als vanzelf. 
Dat is precies wat rust en reflectie voor jou kunnen betekenen. Juist vanuit rust ontstaat beweging. Juist door te vertragen, kun je gaan versnellen. Omdat je een helder doel voor ogen krijgt. Omdat jij beter weet waar je naar toe wil gaan. Je laat je dan niet afleiden en beïnvloeden door alle chaos om je heen. De chaos die bestaat uit jouw belemmerende gedachten, uit de meningen van anderen, uit het overleven en doorkomen van alle (december) drukte. Wat wil jij? Wat heb jij nodig?
Creëer rust om in beweging te komen. Maar hoe doe je dat nou? Hoe zorg jij voor rust in deze hectische tijd?● Kom in beweging. Letterlijk. Niet in je gedachten. Maar ga naar buiten en wandel. Alleen. Ontprikkel en creëer ruimte in je hoofd.● Kom in beweging. Ga creëren, doe iets met je lichaam. Schrijf, schilder, knutsel, maak muziek of zing.● Plan me-time in. Verwen jezelf. Gewoon doen! Lekker in bad, een boek lezen. Ga in standje ‘NU EVEN NIET’. ● Mediteer; stel jezelf een vraag en word stil. Kijk wat er vanuit jezelf ontstaat. Dit kun je overigens ook doen met schrijven. Stel jezelf een vraag en ga schrijven. Alles wat er in je opkomt. Zonder je bezig te houden met grammatica, zinsopbouw etc.
Mocht je meer tips en oefeningen willen om te ontprikkelen en rust te creëren? Kijk dan tussen de afleveringen van mijn Podcast ‘Leven vanuit Zelfliefde’, waar je bijvoorbeeld ook de oefening ‘Ontspanning door inspanning’ kunt vinden. 
Ik wens jou een hele fijne december maand vol rust, reflectie, groei & plezier!
Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde, zodat jij jezelf eindelijk op nummer 1 gaat zetten en kiest voor jouw mooiste leven?
Boek je vrijblijvende call in en volg me via mijn socials (Insta @lumare.nu, LI: Patricia Smeekes).