Column

"To eat or not to eat?"

“Ik doe het niet goed op oude kaas, dat is zo’n trigger voor me.”“Nou ik ken iemand waarbij de migraine verergert bij het eten van chocolade.”“En ik las laatst dat het keto-dieet onwijs helpt.”“Op Insta vertelde iemand dat gluten- en zuivelvrij eten de migraine echt vermindert.”
Er wordt zoveel gezegd door mensen om me heen. Er is zoveel informatie overal vandaan te halen, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Herken je dit?
Ik word er dan soms door overspoeld en weet niet waar te beginnen. En ondertussen probeer ik het meeste allemaal wel uit. Maar wie heeft de waarheid in pacht? Wie heeft het antwoord?
Als het zo makkelijk zou zijn, dan zouden we het wel weten. 
Waar ik in geloof, is dat iedereen anders reageert op voeding. Dus wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken en andersom. Dat maakt het een lastige zoektocht; wat helpt nou wel en niet qua voeding. 
Dan ben ik soms goed bezig met voeding, maar komt het dan door de voeding dat de migraine minder is of doordat ik nu minder stress ervaar? 
Dus écht weten vind ik een lastige. En tuurlijk wil ik graag minder migraine. Dus probeer ik de tips maar weer uit. Ook vanuit de gedachtegang dat ik er wel alles aan gedaan wil hebben, dat het niet aan mij ligt dat die migraine er is.
Maar weet je, ook dat is zo’n belemmerende gedachte. Want alles maar doen omdat het moet, omdat je er dan niet alles aan hebt gedaan, zorgt voor stress. En daar komt ‘ie weer: stress is een trigger voor migraine. Soms is er even geen ruimte in je hoofd om weer iets nieuws uit te proberen. Wees daar okay mee. Wees dan mild voor jezelf. Het hoeft ook even niet.  
Dat betekent heus niet dat je dan alles maar moet eten. Of nergens rekening mee kan houden. We weten allemaal wel in de basis wat gezonde voeding is. Maar gun jezelf die momenten dat het gewoon even okay is. Dat je niet altijd gelijk in de startblokken staat, zodra je iets nieuws hoort. 
Voel je je daar wel goed bij, dan lekker doen. Maar voelt het diep van binnen als moeten, merk je dat vooral je hoofd vindt dat het moet, laat het dan even gaan. 
En voor je het weet, is er vast weer een nieuw onderzoek of advies met aangepaste voeding. Jij kiest met welke trein je meegaat. Kies deze vanuit rust. En ik gun je van harte dat dit de trein gaat zijn, die voor jou werkt.
Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549