Column

Slaap

Eindelijk lig in bed en kan ik slapen. Ik wilde persé mijn to-do lijst van vandaag afwerken, maar die hoofdpijn…
Het is mij uiteindelijk gelukt om alles af te vinken, alleen die hoofdpijn is nu helemaal erger geworden. Maar goed. Ik stel mezelf gerust met het idee dat ik nu wél in bed lig om te kunnen slapen en de rust te pakken die ik nodig heb.

Helaas, ging dit maar zo makkelijk. Ik lig wel in bed, maar mijn brein staat nog aan, die hoofdpijn bonkt maar door. Mijn lichaam voelt onrustig. En de pijn neemt alleen maar toe. Ik snap het niet: ik lig nu toch in bed?!

Mijn gedachten draven door, slapen lukt niet. Mijn lichaam blijft alert door de pijn. Ik word boos op mijn lichaam, omdat het hoofdpijn heeft en boos op die gedachtestroom in mijn brein. Boos, omdat ik vind dat het gewoon moet stoppen. Ik geef mijn lichaam en hoofd elke keer de opdracht om te stoppen, te rusten en te slapen. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Wat ik je nu vertel, ervaarde ik twee jaar geleden vrijwel dagelijks. Ik ging altijd door en luisterde niet naar mijn lichaam. Ik onderzocht niet wat die hoofdpijn eigenlijk betekende of welk signaal de hoofdpijn mij gaf. En slecht slapen deed ik elke nacht.

Ik belandde in een vicieuze cirkel. Totdat het echt op was en ik in een burn-out terecht kwam. Ik ben in die tijd veel boos geweest op mijn migraine en hoofdpijnen. Ik wist dat slaap essentieel was. Waarom werkte mijn lichaam dan niet mee? Conclusie: Het was niet mijn lichaam die niet meewerkte; ik werkte niet mee met mijn lichaam! 

Ik negeerde alle signalen volledig. Tot ik ze niet meer kon negeren. Langzaam begon ik aan een diepgaand persoonlijk proces waarin acceptatie van de migraine en hoofdpijn een onderdeel was. Door er met (zelf)liefde naar te kijken, te onderzoeken wat ik nodig had, verbeterde ook langzaam mijn nachtrust.

Hoe? Begin met stoppen. Stoppen met vechten tegen je hoofdpijnen en je migraine. Stap voor stap. Gun jezelf de tijd. Laten we gaan voor acceptatie, voor zelfliefde. Ja, ook zelfliefde ten aanzien van je pijn. Zet ‘m op!

Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549