Column

Rust en Regelmaat

Ik mis een ‘R’ in het rijtje bij Rust en Regelmaat.
De ‘R’ van Reinheid. En misschien denk jij nu "waar heeft ze het over?" en kom ik tot de conclusie dat ik toch ouder ben dan ik me voel.
De drie R’s komen al jaren terug als het gaat om opvoeding. Jaren, zeg maar gerust eeuwen. Deze zijn namelijk ontstaan als een afgeleide vanuit de punten die Florence Nightingale in 1859 beschreef voor een goede gezondheid. Nog steeds worden ze genoemd als het gaat om opvoeding.
Ik vraag mezelf af: waarom alleen bij opvoeding? Waarom zouden deze R’s alleen dan belangrijk zijn? Bij welke leeftijd stoppen we dan met het pretenderen van Rust en Regelmaat? Als kinderen volwassen worden, want dan is het niet meer nodig?
Gek eigenlijk, want er komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat het voor volwassenen net zo belangrijk is. Dat rust en regelmaat (én reinheid) ook iets voor jou in het hier en nu kunnen betekenen.
Waarom? Ons lichaam heeft behoefte aan structuur. We dealen elke dag met veel prikkels. En elke prikkel moet ons brein verwerken. Elke verandering en nieuwe prikkel roept onbewust weerstand op in ons lichaam. Weerstand in de vorm van stress. En stress is een welbekende trigger voor migraine.
Ik durf zelfs te zeggen dat juist nu, anno 2022, rust en regelmaat noodzakelijk zijn. Door die vele prikkels die elke dag binnenkomen. Ik ben van mening dat het belang van rust onderschat wordt. De maatschappij is ingericht op doorgaan. Niet op rust. 
Echter, als mens kunnen we niet zonder rust. Echte rust, echte ontspanning in je brein en lichaam. Niet even stilzitten, maar de tijd nemen om te ontprikkelen, te zakken in die rust. Door bijvoorbeeld lekker te lummelen. Even niks. Laten we daar aandacht voor hebben en elkaar daarbij helpen. 
Doe je mee?

Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549