Column

Pak je regie

Het is aan jou wat je van invloed laat zijn.
Dit is makkelijk gezegd, maar in de praktijk lastig uit te voeren. Jij hebt te dealen met factoren in je leven als werk, tijd, taken, druk en verantwoordelijkheden. Net als binnen jouw functie. Maar wat mag jou raken? Wat mag zo van invloed zijn dat het jouw migraine triggert? 
Dat is een vraag die jij jezelf elke dag mag stellen: “Wat laat ik zo van invloed zijn dat…” (vul maar in): “het mij uit balans brengt”, “het mij emotioneel raakt”, “het mijn zelfvertrouwen een deuk geeft”, “het hoofdpijn uitlokt”, etc. Door je daar elke dag bewust van te zijn, zorg je ervoor dat jij werkt aan jouw leiderschap. Hiermee zet je jezelf aan het roer. Jij hebt de regie en jij zet de koers uit. 
Wat je vaak tegenhoudt om de regie te pakken is angst. Je bent bang wat de ander ervan vindt, je bent bang voor een (negatieve) reactie, je bent bang om afgewezen te worden. Angst houdt je klein. Angst zorgt ervoor dat jij de keuzes die goed zijn voor jezelf uit de weg gaat. 
Om regie te nemen, mag je je angsten onder ogen komen. Dit doe je door ze te zien, te erkennen, door ze er te laten zijn. Laten we dit concreet maken: 
Sanne werkt als administratief medewerkster binnen het onderwijs. Er is sprake van personeelstekort. Ze wordt gevraagd om aan de receptie van de school te zitten en daar haar werkzaamheden uit te voeren. Of ze dan ook de leerlingen te woord wil staan en telefoontjes aan wil nemen.
Vervolgens is de verzuimcoördinator ziek. Aan Sanne wordt gevraagd of zij deze taak tijdelijk op zich wil nemen. Sanne zegt ‘ja’. Ze vindt dat dit erbij hoort. Je hebt toch immers collegiaal te zijn. En wat als ze ‘nee’ zegt, wat zouden de anderen dan wel niet denken en wat zou haar leidinggevende dan wel niet zeggen over haar.
Binnenkort is haar beoordelingsgesprek en ze heeft geen vast contract, dus ze moet gewoon die stappen extra zetten, toch? Sanne kampt steeds vaker met migraine. Ze stopt het weg, doet alsof het er niet is. Thuis heeft ze een korter lontje. Er is weinig ruimte voor leuke dingen. Maar dit is toch hoe het hoort? Hoe ze haar leven geacht wordt te leiden?
In dit voorbeeld komen zoveel overtuigingen en angsten naar voren. We herkennen het allemaal weleens. Voor je het weet, zit je er middenin. Durf dan eerlijk naar jezelf te zijn. Mag dit ten koste gaan van jouw gezondheid? Wat is het je waard? En hoe spannend ook, maar hier een keuze in.
Kies voor jezelf. Vanuit liefde voor jezelf. Succes.

Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549