Column

Levensmiddelen

Wat is het eigenlijk een mooi woord als je er even over nadenkt; levensmiddelen. Middelen om te leven. Om gelukkig en gezond oud te worden. We kunnen er niet zonder. Maar in hoeverre zijn levensmiddelen vandaag de dag een goede manier om ons te voeden voor een lang en voorspoedig leven? Hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van ons eten? Hoe gezond zijn de levensmiddelen die we kunnen kopen bij de grossiers en grootgrutters bij ons in de straten?

Als ik in de supermarkt loop, tijdens mijn quest om wederom iets lekkers en gezonds op tafel te toveren, probeer ik altijd de producten met kleur-, geur en kunstmatige toevoegingen te vermijden. Ik heb gemerkt dat als ik zelf mijn eten kruid en op smaak maak, het eindresultaat lekkerder is terwijl ik echt geen chef-kok ben.

Ik koop en kook dus zo puur mogelijk, maar dat kan een lastige aangelegenheid zijn. Producten die biologisch zijn, zijn vaak duur. Daarnaast gaan er de wildste verhalen rond over ons voedsel met tips, pro’s en con’s, de manier van productie, bemesting, oogsten, transporteren, conserveren, et cetera. Wat kan je dan nog eten vandaag de dag zonder er eerst een studie van te moeten maken? Wat is dan nog gezond? Wanneer is het woord ‘levensmiddel’ van toepassing en wordt eten voedsel in plaats van vulsel? En kan je dat in de supermarkt halen?

Het zijn vragen die door mijn hoofd spoken en die niet passen bij de wens van het thuisfront om nacho's te willen voor het avondeten.

Ik vind het, terwijl ik verder banjer door de zorgvuldig marketing gedreven gangpaden, schokkend om te zien hoe weinig puur, gezond en onbewerkt voedsel er te koop is. Ik verbaas me over de karretjes en mandjes waarin ongezonde pakjes, zakjes, blikjes en gemarineerde vleesproducten wachten bij de kassa, waarna mijn blik op de mens achter het karretje valt.

‘Wie koopt deze rommel? Waarin zijn we beland met elkaar? Is ons eten dan echt zo ongezond of valt het alsnog mee? Zijn de e-nummers dan echt geen probleem? In hoeverre zijn dit voedsel en ons eetpatroon debet aan allerhande leefstijlgerelateerde aandoeningen? Hoeveel migrainetriggers liggen hier op de lopende band?’, aldus mijn gedachtenkronkels tijdens het wachten.

Verbazing en soms ontzetting; dat deze ongezonde troep onder de noemer ‘levensmiddelen’ mag worden verkocht. Roept dat bij jullie ook verontwaardiging op? Bij mij wel. Al die verslavende snelle suikers en bewerkte rotzooi die gretig aftrek vinden omdat het vaak nog het best te betalen is.

Ik heb er niet veel vertrouwen in dat de ondoorzichtige voedselproducenten en verhandelende groothandels en retailers het beste met onze gezondheid voor hebben. Maar wellicht zit ik daar helemaal naast. Dus voor straks; geef ons heden ons dagelijks brood, vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Eet smakelijk allemaal.