Column

Leef in stijl, met een gezonde leefstijl

Soms vraag ik me af wat het is met mij en met veel andere mensen. Me echt inspannen voor een gezondere leefstijl kost best veel energie en discipline. En zo gedisciplineerd ben ik helaas niet.

Ik heb mateloos bewondering voor mensen die qua voeding en beweging steeds zichzelf en hun levenswijze optimaliseren. Ik wilde echt dat dit voor mij zou gelden. Hoe goed zou ik me dan voelen!

Toch kan een medicijn nemen een quick fix zijn waar je enorm naar kan smachten in tijden van pijn. Verlost worden, en wel nu graag. Wat een genot. Ik neem dus af en toe een sterke pijnstiller om me weer een wat normaler mens te voelen. Elke keer dat ik zo’n pil inneem, waart toch door mijn hoofd dat ik beter voor mezelf moet zorgen, meer planmatig en consistent moet leven en minder ongezond moet eten. Onder andere…

Het nemen van een pil zorgt ervoor dat ik me schuldig kan voelen. En dom, en mislukt en zwak. Dat klinkt wat overdreven wellicht, maar ik ben me er zeer wel van bewust dat ik als persoon veel meer grip kan hebben op mijn kwaliteit van leven en klachten. Meer aandacht voor mijn leefstijl. Domweg mezelf meer aandacht geven.

Maar ….

Ik kan ook genieten van hard werken, lekker knallen en zaken regelen, organiseren en doelen bereiken. Een heerlijk gevoel. Dat gevoel past ook bij mij en is ook een vorm van leefstijl die me gelukkig maakt. Een leefstijl die me energie en plezier geeft, maar wel regelmatig ten koste gaat van voldoende beweging als ik weer eens te lang vastgeplakt zit achter of voor een van de schermen.

Dus … balans! Meer balans. Misschien dat ik dat ooit nog weet te bereiken. Ik heb het er maar lastig mee. En dat is niet zozeer een kwestie van niet weten hoe het moet, maar wel een kwestie van prioriteiten stellen. Dat is voor mij in ieder geval een feit.

Kortom, wanneer kom ik dan eindelijk eens serieuzer in actie om mijn leefstijl gerelateerde issues aan te pakken? Wachten tot ‘het te laat is’ en ik officieel gediagnosticeerde klachten krijg? Ik hoop dat ik voor die tijd tot een goed inzicht kom, grip ga nemen op mijn levensstijl en een prachtige balans weet te bereiken.

Hopelijk gaat het jou beter af! Ik houd moed in ieder geval.