Column

Kopzorgen

Om up-to-date te blijven lees ik vrijwel alles wat in NL gepubliceerd wordt op het gebied van hoofdpijn en migraine. En dat is soms een hoop.

Zo lees ik dat mensen vaak ergens ‘hoofdpijn’ van krijgen. Maar waarvan dan voornamelijk? Hoofdpijn is in ieder geval nooit het resultaat en een uitingsvorm van geluk, plezier of ontspanning. Niet van kalmte, van inner peace of van een goede work-life balance. Nee, hoofdpijn is naar. Hoofdpijn betekent zorgen, het betekent stress, ellende, drukte en onder druk staan. Er niet uitkomen, geen uitweg zien, een groot probleem hebben. Van hoofdpijn word je niet vrolijk. Daar waar het bestuur van de professionele voetbalclub hoofdpijn krijgt van de tegenvallende resultaten en de grote hoeveelheid geblesseerde spelers heeft een ander weer te maken met een beleidsmatig hoofdpijndossier.

Hoofdpijn is dus niet alleen heel vervelend. Het is ook een metafoor. Een metafoor voor een probleem hebben waar niet makkelijk een oplossing voor is. En helaas, dat is met echte hoofdpijn ook vaak het geval.

Knallende koppijn, er scheel van zien, geen licht kunnen verdragen, je voor de zoveelste keer helaas ziek moeten melden, over je grenzen gaan omdat je zó graag wilt dat je normaal kan functioneren en het toch weer moet afleggen tegen die opkomende ellendige pijn, het is lastig op te lossen.

Pil erin? Dat kan. Soms werkt het. Bij mijn migraine helpt het eigenlijk helemaal niet zo goed, maar ja, wat moet je dan? De druk van de omgeving helpt ook niet bepaald mee. Je ziet dat heus wel. Die zucht, die ogen die wegdraaien, je hoort ze denken ‘alwéér hoofdpijn’. Je voelt je schuldig, zo langzamerhand incompetent, vooral als een manager vraagt of je eigenlijk wel op de juiste plek zit. Zo pijnlijk, zo naar, zo oneerlijk. De hoofdpijn staat los van je plezier in je werk. Het staat los van je competenties, van wat je wil, van je ambitie. Maar ja, wordt dat geloofd?

Hoofdpijn is een kopzorg. Dus kom maar op met die rooibosthee, met het dagboek, zonder rood fruit, zonder wijn en minder koffie. Dat zijn in ieder geval de triggers voor mij heb ik gemerkt. Regelmatig ontspannen met een meditatieapp, wandelen, frisse lucht inademen en orde scheppen in de planmatige chaos helpt mij.

Zie je mij dus op de grond liggen of buiten naar de hemel staren, dan ben ik me dus aan het focussen om te kunnen blijven functioneren. Hopelijk zie je dan dat denkbeeldige bordje om mijn nek hangen waarop ‘even niet storen’ staat en ‘alvast bedankt’.

Alvast bedankt! ;) En oh ja, herken jij dit? Staat je leven te vaak stil door migraine? Praat er dan over, zoek hulp of stuur ons een bericht. ‘We’re in this together’, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen.

Liefs Marja