Column

De tikkende tijdbom

Jij bent een tikkende tijdbom.
Gek werd ze ervan. ”Patricia, ik hoor jouw stem elke keer in mijn hoofd galmen met de zin: HET MAG ER ZIJN”. Ze lacht er inmiddels om en heeft ervaren dat deze zin ontzettend helpend is. Ze ervaart nu rust en accepteert en onderkent haar emoties.
Als je alles wilt controleren, als je alle angsten wegstopt en bij je houdt, als alle gevoelens en gedachten imploderen, dan gaat dit een keer exploderen. Je gaat steeds meer spanning in je lichaam vasthouden, totdat je het kookpunt bereikt. 
Maar voor dat je op dit kookpunt komt, geeft jouw lichaam al lange tijd signalen af. De druk moet namelijk van de ketel. Je raadt het al: één van die signalen kan zomaar migraine zijn. Net als een korter lontje hebben en sneller vermoeid zijn.
We leren niet hoe we om kunnen gaan met emoties. We weten niet hoe we op een gezonde manier om kunnen gaan met angst. Maar wist je dat wanneer je de emotie toelaat dit lichamelijk maar 90 seconden door je lichaam heen beweegt? En daarna is het weg. Echter, koppel jij er een oordeel of gedachte aan, dan koppelt jouw brein het aan een ervaring. En daardoor zet je de emotie vast en kom je er niet los van. 
Het is goed om te weten dat, net als bij gedachten, je emoties hebt en niet bent. Je hebt verdriet of je voelt je futloos, je bent het niet. Het is belangrijk om je niet te identificeren met je emoties en gedachten, want dat kost je een berg aan energie.
Alles willen controleren komt voort uit angst. Als de behoefte tot controle iets is wat je herkent, onderzoek dan waar je bang voor bent;wat zou het ergste zijn wat er kan gebeuren? En als dit gebeurt, wat dan? 
Wij zijn vaak banger om te voelen (omdat we denken dat het gevoel ons opslokt) dan dat het gevoel daadwerkelijk zo verschrikkelijk is. In je hoofd maak je dit groot. En hoe meer aandacht je naar je angst laat gaan, hoe groter dit wordt in je hoofd. Want wat je aandacht geeft groeit.
Wil jij effectief met je angsten (en andere emoties) omgaan, zeg dan tegen jezelf: “HET MAG ER ZIJN”. Laat deze zin ook door jouw gedachten gaan. Op die manier creëer je ruimte. En ruimte geeft lucht. Durf te voelen. Vind je het spannend om dit bij anderen te doen, zoek dan een plekje voor jezelf op. Zorg dat je stil staat bij wat je voelt. Enkel door het gevoel te ervaren en je aandacht te brengen naar fysieke sensaties. Laat het maar door je heen bewegen. 
Blijft er een bepaalde angst hardnekkig terugkomen, onderzoek dan waar je angst vandaan komt. Soms is het nodig om hier op een diepere laag mee aan de slag te gaan, zodat jij dit kunt helen. En vanuit het geheelde stuk, kun je weer beter omgaan met je angst. 
Beweeg door je angsten en andere emoties heen. Vanuit liefde voor jezelf. Met mildheid. Zonder oordeel. Stap voor stap. Heb je hier hulp bij nodig, weet me dan te vinden. En een mooie oefening hiervoor vind je binnenkort terug in mijn Podcast ‘Leven vanuit Zelfliefde’ te vinden op Spotify.

Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde, zodat jij jezelf eindelijk op nummer één gaat zetten? Wil jij leren hoe jij die reis naar binnen maakt? Ik ontmoet je graag!
Boek je vrijblijvende call in, luister naar mijn Podcast ‘Leven vanuit Zelfliefde’ en volg me via mijn socials.
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549