Column

De tijd tikt

Tijd en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
We hebben een tekort aan tijd. We willen zoveel mogelijk doen in een zo kort mogelijke tijd. In ons leven, in ons werk. Het is net alsof we vechten tegen de tijd. 
Dat is vermoeiend. Dat is stressvol. Het is dan namelijk nooit genoeg. Je hebt nooit genoeg tijd. Er zijn altijd nog taken, dingen die je moet doen. Is het niet op je werk, dan wel in je sociale leven. Is het niet in het huishouden, dan wel in het ouderschap. We koppelen te vaak ‘moeten’ aan tijd. Alleen al iets ‘moeten’ geeft spanning in je lichaam. Dat geeft stress. 
Dit kan anders. Dit heeft alles met jouw mindset en jouw overtuigingen te maken. 
Daarom wil ik je uitnodigen om anders naar het concept tijd te kijken. Tijd is je vriend. Waar geef jij je tijd aan uit? Wat heeft waarde voor jou? Word je hier bewust van, zodat jij er bewust keuzes in kunt maken. En jouw mindset kunt veranderen naar een positieve blik op tijd. 
Als dat lukt, zul je meer in het hier en nu kunnen zijn. Dan kan je meer genieten van de tijd die je hebt. Want we hebben het met elkaar over ‘quality time’, maar wat is dat nu écht? Voor mij is dat in het hier en nu zijn. Met mijn volledige aandacht bij dit moment, bij deze column die ik nu schrijf en bij mijn wandeling van deze ochtend. 
Maar hoe vaak zijn we niet stiekem in ons hoofd met het volgende bezig? Met de boodschappen die we straks moeten doen, wat we gaan eten vanavond, of die ene klant ja gaat zeggen, die afspraak die je later hebt. Dat is zo zonde.
‘Ga respectvol om met de tijd’, las ik laatst in een boek. En dat zette mij aan het denken over dit onderwerp. In dit boek kwam de één structureel te laat op elke afspraak en de ander structureel te vroeg. Over beiden werd iets gezegd. En allebei had dit te maken met het respectvol omgaan met de tijd die je hebt. 
Betekent dit dat je altijd ‘nuttig’ moet zijn? Nee, ook dit is een overtuiging die misschien in jouw hoofd zit. Het betekent dat jij bewust mag nadenken hoe jij je tijd besteedt. 
Als we dan terugkomen naar thema ‘Stress’ van deze maand, wil ik je de volgende vraag stellen:
Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat jij in jouw tijdsbesteding minder stress gaat ervaren? 
Denk erover na en neem gerust je tijd ;)

Liefs Patricia 

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549