Column

De kracht van ademen

Ik hoef jou niet meer te vertellen dat beweging belangrijk is. Dat weten we ondertussen allemaal wel.
Wat we niet altijd weten is hoe we vanuit liefde toch in beweging kunnen zijn, ondanks de migraine die we kunnen ervaren.
Ik kan nu met praktische tips komen als: “leg jezelf niet wekelijks vast, bouw flexibiliteit in, zodat je kunt anticiperen op het moment dat je hoofdpijn hebt”. Maar ook dat weet je misschien al wel. En anders: doen! Het geeft rust!
Eén van mijn eye-openers die ik graag met je wil delen, is ademen. Misschien ben je nu erg verbaasd. Maar bewust en op een juiste manier ademhalen heeft mij ontzettend geholpen om die hoofdpijn triggers tijdens beweging te verminderen. 
Zo deed ik aan een vorm van crossfit en boksen. Automatisch hield ik mijn adem in bij kracht en dit resulteerde na het sporten 9 van de 10 keer in hoofdpijn. Nu blaas ik met een diepe zucht uit tijdens het moment dat ik inspanning zet, waardoor de zuurstof door mijn lichaam blijft stromen. En dat is weer nodig om geen verkramping in je lichaam te krijgen.
Een andere vorm van beweging die mij altijd helpt en mijn hoofdpijn verlicht, is Yin Yoga. Dit is een fijne, rustige, ontspannen manier van beweging, waarbij je werkt aan het versoepelen en versterken van je bindweefsel en gewrichten. Doordat je meer ruimte creëert in je lichaam en tot ontspannen komt, ontstaat er een verzachting.
Binnen yoga zijn er verschillende oefeningen gericht op het voorkomen en verminderen van hoofdpijn. Het is uitproberen wat voor jou werkt. Wat voor mij helpend is, zijn bijvoorbeeld de oefeningen ‘childs pose’ en ‘downward facing dog’. Hoe vaker ik deze oefeningen doe, hoe meer en sneller ik er profijt van heb. Kijk gerust eens op YouTube voor deze houdingen. Ga binnen de yoga vooral onderzoeken welke oefeningen voor jou werken. 
Dus beweging: zeker doen, maar vergeet niet: ‘‘Conscious breathing teaches us to be the pilot of our body” en wees mild voor jezelf. Vanuit liefde voor jezelf, niks forceren, luister naar de signalen van jouw lichaam en zorg voor ontspannende beweegmomenten.
Succes!
Liefs Patricia

Illustration

Wil jij meer weten over hoe jij kunt leven vanuit zelfliefde?
Ik ontmoet je graag!
www.lumare.nu / moc.kooltuo%40un.eramul / 06-44750549