Column

De geoefende etikettenlezer

Op de socials volg ik diverse deskundigen die me van alles leren over de werking van kruiden, welke voeding wel of niet goed is en wat ik echt eens zou moeten gaan doen om fitter, gezonder en mentaal sterker te worden. Met deze gezonde tips heb ik meer affiniteit dan met shakes en eiwithoudende supps vol met cafeïne, waarvan ik vrijwel automatisch een sixpack zou kunnen krijgen. Bij wijze van spreken dan, omdat afbeulen in de gym helaas niet echt mijn ding is.

Voor een gezond voedingspatroon zou mijn eerste stap moeten zijn om eens een blender aan te schaffen, want die heb ik niet. Gezonde shakes met verse groenten, soms vruchten en kruiden, in de meest exotische combinaties, zouden ten goede moeten komen aan mijn lichamelijke en geestelijke welzijn, zo leer ik. Ik kijk alleen niet uit naar die spicy, heftige juices en smoothies die je op de nuchtere maag binnenkrijgt. Dat is toch wel een dingetje voor mijn gevoel.

Om eerlijk te zijn zie ik dat juicen en smoothen dus niet zo zitten. Ik ben meer iemand die liever ergens op kauwt dan iets naar achteren slobbert. Dan zijn de opties toch wat beperkt voor mijn gevoel. De volvette yoghurt met wat fruit, enkele noten en zelfgemaakte granola geven me niet echt het idee dat dit vergelijkbaar is met een boterham met kaas. Koolhydraatarm brood voelt ook niet goed. Ik ben geen voorstander van te veel bewerkt voedsel. Hoe dichterbij de grond of boom, hoe beter.

Gevarieerd en gezond eten zonder dat het mijn hele dag opslorpt is een uitdaging voor mij. Ik heb het behoorlijk druk met zowel werk, gezin, familie, huis, mantelzorg en soms ook nog met mezelf. Waar blijft de tijd!

Ik kies daarom voor de etikettenlezer-aanpak. Alle producten met plantaardige oliën zoals palmolie en zonnebloemolie sla ik over. Net als de pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden met allerhande e-nummers. Over het algemeen dan, want ik ken toevallig iemand die bij mij in huis woont die het liefst de hele dag FIFA speelt en dol is op chocopasta en ribbelchips. Dat zijn dan de dilemma’s, discussies en compromissen voor aan de keukentafel. Gelukkig ben ik van nature een goede onderhandelaar, dat scheelt.

Met zo puur mogelijk eten, biologisch zonder toevoegingen, kom ik zo toch een heel eind in de gezonde richting. Vooral ‘s avonds lukt dat goed. Overdag blijft het toch lastig. Zo’n lunch met sla of eieren is gewoon niet zo mijn ding. Ik wil iets tussen mijn kaken kunnen vermalen en eigenlijk is dat gewoon een lekker broodje. Elke dag maak ik de afweging; ga ik voor gluten of voor groente. Ga ik voor eenvoud of voor evenwicht. Ik smacht dan ook naar een bakker die gezond brood bakt. Met zuurdesem en biologische, onbewerkte granen. Tips zijn heel erg welkom. Anyone?