Column

Blue Monday

Traditioneel is Blue Monday zo'n typische inhaker voor organisaties om leuke content over te maken. Om mensen een hart onder de riem te steken of om juist te laten weten dat je zo'n drie weken na oud en nieuw totáál geen last van neerslachtige gevoelens hoeft te hebben.

Blue monday. De meest depressieve dag van het jaar als ik de geschriften hierover mag geloven. Veroorzaakt door teleurstellingen. Teleurgesteld zijn in jezelf dat al je goede voornemens gebleven zijn wat ze waren; namelijk ‘goede voornemens’. Je schort ze gewoon op naar de zomer of in het slechtste geval naar het volgende jaar voor een nieuwe poging.

Hoe anders is het leven voor migrainepatiënten. Migrainepatiënten kunnen naast meerdere blue monday dagen per jaar ook last hebben van bijvoorbeeld sad saturdays, worst wednesdays en terrible thursdays. Gezellig met een bonkend hoofd en misselijk gevoel tijdelijk ‘out of order’ zijn door migraine. Wensend dat de omgeving het licht uit laat en geen lawaai maakt.

Gelukkig heb ik zelf niet zo vaak migraine meer. Dat komt omdat ik meer rust en regelmaat inbouw en gezond eet. Ik drink eigenlijk nooit alcohol en eet geen kunstmatige toevoegingen of bewerkt voedsel, in principe. Soms kom ik er niet onderuit natuurlijk, uit eten gaan is immers een van mijn hobby’s is. Wellicht, heel misschien of mogelijk speelt enigszins mee dat ik in de overgang ben, ook al is dat een goed bewaard geheim vanwege mijn continue 38-jarige leeftijdstatus. Kortom, functioneren in de normale maatschappij, op het werk, thuis en bij sociale gezelligheidsactiviteiten kan een enorme uitdaging zijn voor mensen met migraine.

De grap is, of noem het eigenlijk geen grap, dat er veel meer mensen met migraine worstelen dan je zou denken. Het hebben van hoofdpijn en het daardoor vaak ziek zijn kan stigmatiserend werken. Niemand zit te wachten op medewerkers, interimmers of feestgangers die op het laatste moment uitvallen door migraine. Migraine wordt daarom vaak kleiner gemaakt als probleem dan het daadwerkelijk is. Migraine is een hersenziekte. Je kan er niks aan doen behalve dan gezond leven en leefstijlaanpassingen proberen te doen die het verschil maken in de frequentie van aanvallen.

Ik wil me daarom sterk maken voor meer Sunny Sundays, Terrific Tuesdays en Fabulous Fridays als steun voor migrainepatiënten. Als migrainepatiënt voel je je vaak alleen en wanhopig. Daarom is mijn advies: zoek de zon op, praat met mensen om je heen en verwijs hen naar pacea.nl zodat ze beter begrijpen waar je mee zit. Zo maak je meteen duidelijk dat je in plaats van iemand met een hoog ziekteverzuim juist een geweldige doorzetter bent! Happy New year!