Column

Behandel jezelf als plant

Ik bekijk het graag net even anders.
Wat heeft een plant nodig om te groeien? Wat heeft een plant nodig om te bloeien? Licht, water, voeding, gronding, liefde, aandacht. Net als mensen. Als wij geen water of andere vloeistof krijgen drogen we uit. Als we op een rotte bodem staan, staan we niet stevig en kunnen we niet groeien. Als we geen liefde krijgen, dan verdorren we. 

Voeding gaat voor mij niet alleen over wat ik wel en niet in mijn mond stop. Voeding omvat voor mij alle punten die mij voeden om lekker en goed in mijn vel te zitten. Die mij voeden om te groeien. Die mij voeden om gezond & gelukkig te zijn. 

Dat is de reden waarom ik heel bewust aandacht geef aan ‘waar voed ik mijzelf mee’. Met welke prikkels? Met welke gedachten? Met welke woorden? Met welke voeding? Met welke bezigheden? Waar vul ik mijn dag mee? Kortom: waar voed ik mijn leven mee?

Ik wil dat mijn leven gevuld is met plezier, met mooie momenten met mijn gezin, met het vervullen van mijn passie en missie. Ik heb geleerd dat ík daar de regie over kan hebben. Dat ik de sturende kracht ben achter mijn gedachten en acties. Deze kennis en ervaring in combinatie met mijzelf heel goed kennen en zien, zorgt ervoor dat ik goed in beeld heb wat ik belangrijk vind in mijn leven. Doordat ik dit helder heb, heb ik geleerd om mezelf als plant te behandelen.

Mijzelf verzorgen in de breedste zin van het woord ‘zelfzorg’. Mijzelf de tijd en ruimte geven om op het juiste moment te bloeien (want die bloemen knallen ook niet een heel jaar door). Hoe meer jij je zelf gaat zien voor wie je bent en accepteren, hoe meer ruimte er in je hart ontstaat, hoe meer vrede er in je lichaam ontstaat. En vrede zorgt voor ontspanning. Vrede staat tegenover het gevoel van stress. Dus je kunt je voorstellen, wanneer jij jezelf gaat voeden met dingen die voor jou helpend zijn, dit ook een heel positief effect gaat hebben op jouw migraine. 

Dat betekent misschien dat je lastige keuzes mag gaan maken. Dat je door je angsten heen mag gaan. Misschien vind je het heel spannend om jezelf uit te spreken en ben je bang wat voor reactie je krijgt als jij je grenzen aangeeft. Misschien past je werk niet meer bij je als je heel eerlijk kijkt naar wat jij nodig hebt. Misschien mag je vaker ‘nee’ zeggen en ben je een keer niet op die verjaardag. 

Wees trots op elke stap die jij voor jezelf zet. Behandel jezelf vanuit compassie. Net als die plant. Want daar zeg je toch ook niet tegen: groei eens wat sneller! Stap voor stap. Jij kunt de regie hebben over jouw leven. Jij kunt ervoor kiezen waar jij jezelf dag in, dag uit mee voedt. 


Liefs Patricia

Illustration

P.S. Vanaf 2024 organiseer ik maandelijkse, online, live SELFLOVE Talks, waarin ik jou onderdompel in de wereld van Zelfliefde. Omdat het dé basis is om de leider te zijn van jouw leven en keuzes te maken die bij jou passen. Kijk voor meer info op: https://lumare.nu/selflove-talks/