Column

Balans
Liever medicatie dan beperkende leefstijlaanpassingen? Wat mij betreft zeker niet!

“Hebben jullie ook soms last van pijn in je kaak bij een migraineaanval?" Dit soort vragen duiken met grote regelmaat op in de WhatsApp community van Pacea waar zo’n 50 migrainepatiënten van alle leeftijden met elkaar praten. En dat is zo hartverwarmend en helpend!
Migraine is een behoorlijk complexe aandoening met een variëteit aan verschijningsvormen en beperkingen. De overeenkomst is helaas wel vaak dat het gewone leven even on hold komt te staan. Even geen werk, geen gezin, geen gezelligheid, geen …. 
En dat ‘even’ is regelmatig heel erg vaak. Denk er maar eens over na hoe het is om de helft van het jaar uitgeschakeld te zijn door migraine. En dat jaar in, jaar uit. Wat een hel.
Het is dan ook uitzonderlijk mooi, moedig en geweldig hoe positief en meevoelend, inlevend en steunend de communityleden zijn. Ze geven elkaar goede tips, geven een stuk herkenbaarheid en begrip en geven elkaar een veilige omgeving waar je in de eenzaamheid van je migraine naartoe kan. 
Ondanks dat eenzame gevoel blijkt dat migraine een aandoening is die blijkbaar veel vaker voorkomt dan je wellicht denkt. Alleen al in Nederland hebben zo’n tweeënhalf miljoen mensen migraine. Een gigantisch aantal! Alsnog lopen er een hoop mensen rond die wel migraine hebben, maar nooit de diagnose officieel hebben gekregen. 
Het leed van migraine is groot. Het wordt ook wel, en dat vinden mensen soms een negatieve benadering, een invaliderende ziekte genoemd. Een ziekte waar je nu eenmaal mee zit en waar eigenlijk niet zoveel aan te doen is, behalve medicijnen vinden, deze slikken en hopen dat deze medicatie blijft helpen.
Bij Pacea zetten we in op leefstijl onder het motto: leefstijl als het kan, medicatie als het moet. We zoeken altijd een goede balans voor een zo optimaal mogelijk leven met zo min mogelijk migraineaanvallen. Wij zien in de praktijk de enorme verbeteringen die mensen behalen door leefstijlaanpassingen waardoor aanvallen afnemen, medicatie soms kan verminderen of zelfs gestaakt kan worden. Mensen krijgen meer grip op hun leven met al hun doen en laten.
Betekent dat dan dat je met een aangepaste leefstijl niks kan of mag? Dat je nooit meer kan genieten van het leven? Dat je als het ware beperkt wordt door je leefstijl? Deze geluiden hebben we ook weleens opgevangen en ons antwoord is luid en duidelijk: NEE. Leefstijlaanpassingen zijn voor iedereen anders en vaak helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Het gaat erom dat je zoekt naar de aanpassingen die nodig zijn voor jou als individu. Dat kan om voeding gaan, om arbeidstijden, om stress, om hormonen, etcetera, en al deze zaken gecombineerd. De leefstijlpuzzel maken en oplossen zorgt juist voor meer vrijheid van handelen en voor het meer kunnen genieten van het leven omdat je meer grip hebt op het voorkomen van een aanval. Dus wel je feest, je vakantie of je sollicitatiegesprek door kunnen laten gaan. En dat kan met onderhoudsmedicatie of specifieke aanvalsmedicatie of beide prima samengaan. Laat je daarom goed adviseren en onderschat het positieve effect van leefstijlaanpassingen niet.
Ik wens je een hoofdpijnvrij (dat is wellicht een utopie maar okay) en een mooi, gezond en gezellig 2025 toe. Wil je meepraten in de community en van gedachten wisselen of checken of je mede-migrainers dezelfde zaken ervaren, hoe vreemd deze soms ook zijn? Doe dan mee en meld je hier aan. 
 Tot snel!